Selle vitamiini puudus võib kahjustada vanemaealiste liikumisvõimet

PM Tervis
Copy
Piiratud liikumisvõimega vanemaealiste veri sisaldas vähe K-vitamiini.
Piiratud liikumisvõimega vanemaealiste veri sisaldas vähe K-vitamiini. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Ebapiisava K-vitamiini tasemega vanemad inimesed on suuremas liikumisprobleemide tekke ohus, selgus uues uuringus.

K-vitamiini leidub lehtkapsas, spinatis, brokolis ja teistes rohelehistes saadustes. K-vitamiini sisaldavad ka mõned piimatooted, vahendab Medical News Today.

Uuringu läbi viinud teadlaste sõnul võib K-vitamiin mängida rolli vanemas eas toimuvas invaliidistumises. Senised uuringud on viidanud, et K-vitamiinil on seos liikumist piiravate haiguste tekkega nagu südame-veresoonkonna haigused ja osteoartriit.

Tegu on aga esimese teadustööga, mis vaadelnud seost K-vitamiini ja liikumispiirangute vahel otseselt. Liikumispiirangute all mõeldakse võimetust liikuda ühest kohast teise ilma kõrvalise abita. Mullu selgus ühes uuringus, et ligi 30 protsendil täiskasvanutest on piiratud liikumisvõime, peamisteks põhjusteks artriit, kopsuprobleemid ja muud kroonilised haigused.

Vitamiin ja liikumine

K-vitamiin kuulub rasvlahustuvate ühendite rühma. Fülokvinoon on K-vitamiini peamine vorm, mida esineb peamiselt lehtköögiviljades.

K-vitamiini taseme hindamiseks mõõdeti kahte vere biomarkerit: fülokvinooni ja valku ucMGP. Viimase hulk suureneb veres, kui K-vitamiini sisaldus on madal.

Uuritavate liikuvust hinnati iga poole aasta tagant kuue kuni kümne aasta jooksul. Analüüsid pärinesid 688 naiselt ja 635 mehelt vanuses 70-79.

Tulemused näitas, et vanemaealistel, kel tekkisid liikumispiirangud või puue, oli madal fülokvinooni sisaldus veres. Uurijad avastasid, et liikuvuspiirangute teke oli peaaegu poolteist korda tõenäolisem neil, kellel oli madal fülokvinooni sisaldus, kui neid võrreldi katseisikutega, kel oli selle tase piisav.

On muidugi ka võimalik, et K-vitamiini puudus pole põhjus, vaid tagajärg ja  liikumispuudega inimestel tekib vähene fenüülkinooni tase, alanedes peaaegu kaks korda võrreldes piisava tasemega.

Meeste ja naiste tulemused olid suuresti sarnased.

Teadlased peavad nüüd tegema täiendavaid uuringuid, et selgitada välja mehhanismid, miks K-vitamiini puudus võib liikuvust piirata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles