Nipid, millega rämpstoitu ihkav aju üle kavaldada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Teades, mis vallandab sul rämpstoidu isu, proovi neid kohti ja olukordi vältida.
Teades, mis vallandab sul rämpstoidu isu, proovi neid kohti ja olukordi vältida. Foto: Aunion Juan / PantherMedia / Aunion Juan

Vajadus millegi rammusa ja pehme, krõbeda, rasvase või magusa järele tekib igaühe ajus. Kui teada, mis toimub sel ajal ajus ning kuidas sellega toime tulla, ei olegi vaja seda kihku rämpstoiduga rahuldada. 

Waterloo ülikooli ajuteadlane Peter Hall annab portaalis Men´s Health nippe, millega võidelda igas neljas rämpstoidu isu staadiumis.

1. Kihk tõuseb

Friikartulite lõhn või pitsa peal sulavad pepperonivorsti tükid – üks kõik, mis see ka poleks, on sinu meeled viinud aju hipokampuses asuvate mälestusteni ning liigutavad neid parasjagu töömällu. Heaolu kemikaalis dopamiin ja opioidid hakkavad kõditama tasule orienteeritud alasid ajus.

Kuidas sellega võidelda?

Kui kohe sekkuda, suudad tõenäoliselt kiusatusele vastu panna. Proovi enda tähelepanu kõrvale juhtida kerge jalutuskäigu või töömälu hõivava mänguga, näiteks tetrisega.

2. Iha kasvab

Nüüd astub mängu otsmikusagar. See piirkond tegeleb mälu, meelte ja praegusel hetkel toimuvate kogemustega ja teeb kindlaks, kui hea otsus võiks olla šokolaadi või krõpse süüa. Soov minevikus kogetud meeldivat kogemust korrata kasvab ja muutub füüsiliseks, käivitades autonoomse närvisüsteemi.

Kuidas vastu astuda?

Sea enda ja kiusatuse vahele füüsilised piirid. Aseta jäätis külmikus teiste asjade taha või vali kodutee, mis ei lähe mööda su lemmikkiirtoidukohast.

3. Otsustamine

Dorsolateraalne prefrontaalne korteks asub otsmiku piirkonnas ja võtab otsustamisel arvesse tegude pikaajalisi tagajärgi, sotsiaalseid norme ja teisi motiive. Kui oled väsinud, näljane või stressis tahab sinu aju palju tõenäolisemalt rämpstoitu.

Mis aitaks?

Kujuta ette, et ihaldatud sõõrik kukub räpasele põrandale. Sellise pildi kujutamine on näidanud ajuuuringutes, et dorsolateraalne prefrotaalse korteksi tegevus vähenes otsekohe.

4. Allaandmine

Üks amps paneb tööle peaaegu kõik su meeled ja viib meelelise info ajukoorde. Maitset otsivad rakud seedesüsteemis saadavad ajule rahuldusesignaale, dopamiin ja opioidid vallanduvad ning väga raske on söömist lõpetada.

Kuidas sellest jagu saada?

Regulaarne treening tugevdab otsustusvõimet tõenäoliselt verevoolu tugevdamisega, mis viib ajju hapnikku, hormoone ja glükogeeni. Mida tihedamini higistad, seda tugevam võib olla ka sinu distsipliin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles