Kuidas ülinakkavaid leetreid ära tunda?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Leetrid lapsel.
Leetrid lapsel. Foto: Shutterstock

Leetrid on väga nakkav haigus, mistõttu tuleb sellesse haigestudes jälgida kindlaid reegleid. Vaata, mille järgi tunda ära leetreid ning kuidas kahtluse korral käituda. 

Leetrite tekitajaks on väga nakkav viirus. Pärast kokkupuudet haige inimesega nakatub sajast mittepõdenud ja vaktsineerimata inimesest kuni 98. Terviseameti kodulehel kirjeldatakse, kuidas leetriviirust ära tunda. 

Haige on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja kuni 5 päeva pärast lööbe teket. Peiteperiood kestab 7 kuni 21 päeva, keskmiselt 10 päeva. 

Leetrite haigusnähud

Haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silmasidekesta põletik, valgusekartus. Teisel päeval pärast haigustunnuste ilmnemist tekivad põskede limaskestale eespurihammaste kohale valkjad erkpunase äärisega laigud ehk nn Kopliki laigud.

Mõne päeva pärast ilmub lööve nahale – see algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale. Teisel päeval levib lööve kehale ja kätele ning kolmandal päeval peopesadesse ja jalataldadele. Lööve on algul roosa, hiljem intensiivselt punetav, püsib 4-5 päeva ja kaob samas järjekorras nagu tekkis.

6-10 päeval muutub lööbega nahk pruunikaks ja hakkab ketendama. Palavik püsib lööbimise lõpuni. Sagedasemad tüsistused on kopsupõletik, kõrvapõletik ja ajupõletik. Haigus võib lõppeda surmaga.

Leetrite läbipõdemine annab eluaegse immuunsuse.

Kui kahtlustate leetreid, siis:

  • võtke ühendust perearstiga telefoni teel, rääkige oma sümptomitest;
  • ärge minge vastuvõtule, sest võite nakatada teisi vastuvõtul olevaid inimesi;
  • juhul, kui teil oli personaalne kontakt leetrite haigega, kindlasti mainige seda arstile;
  • juhul, kui reisisite viimase 21 päeva jooksul, mainige seda arstile;
  • püsige kodus ja täitke arsti korraldusi;
  • kui haige seisund järsult halveneb - kutsuge kiirabi (eriti laste puhul);
  • piirake enda kontaktid alla üheaastaste lastega, rasedatega, immuunpuudulikkusega inimestega, leetrite vastu immuniseerimata inimestega 4-5 päeva enne ja 5 päeva pärast lööbe teket;
  • selgitage oma pereliikmete vaktsineerimise staatus ning kui nad ei ole leetreid põdenud ega nõuetekohaselt vaktsineeritud MMR vaktsiini kahe doosiga, saatke nad võimalikult kiiresti vaktsineerima (soovitatavalt 72 tunni jooksul pärast viimast kokkupuudet haigega).

Vaata ka, kes peaks mõtlema leetrite vastase kaitsevaktsiini uuendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles