Enneolematu saavutus: teadlane lõi vähivastase ravimi (10)

PM Tervis
Copy
Ühendit suudetakse esmakordselt sünteesida piisavas koguses ja täpselt, et seda saaks kasutada ulatuslikes uuringutes ja ravis.
Ühendit suudetakse esmakordselt sünteesida piisavas koguses ja täpselt, et seda saaks kasutada ulatuslikes uuringutes ja ravis. Foto: Anamaria Mejia / PantherMedia / Anamaria Mejia

Teadlased on suutnud sünteesida võimsa vähivastase ühendi, mida nimetavad «enneolematuks saavutuseks». Eesmärki on püütud saavutada rohkem kui kolm aastakümmet.

Kõnealust ühendit nimetatakse halikondriiniks ja selle lõi professor Yoshito Kishi Harvardi Ülikooli keemia ja keemilise bioloogia osakonnast, vahendab Medical News Today.

Halikondriin esineb looduslikult merikäsnas Halichondria okadai. Jaapanis resideerinud teadlaste meeskond avastas selle ühendi loomulikus olekus juba 33 aastat tagasi ja sellega tehtud katsetes selgus kohe ka ühendi hävitav mõju hiirte vähirakkudele. Merikäsnadest on teadlased seda leidnud aga vaid väikestes kogustes.

Et uurida laialdaselt ühendi farmakoloogilisi omadusi, bioloogilist käitumist ning vähivastast mõju, vajasid teadlased suuremaid koguseid.

Sellest ajast alates on püütud sünteesida E7130 halikondriini molekuli, mille keeruka ülesehituse tõttu osutus ülesanne aga ülimalt raskeks. Selle sünteesimine on olnud USA vähiinstituudi pikaajaline prioriteet.

Molekulil on 31 tsentrit, mis annavad tulemuseks umbes neli miljardit viisi, kuidas süntees võib valesti minna. Samuti mõjutas väikeste koguste sünteesimine raku mikrotuubulite moodustumist, need on aga raku jagunemiseks hädavajalikud.

Halikondriini tähtsus 

Probleemiks on olnud teaduse seni veel liiga lühikesed käed, et ühendit täpselt ja piisavas koguses toota. Aasta-aastalt on saadud eesmärgile lähemale. Ühendi lihtsustatud versioon võeti juba 2010. aastal kasutusele metastaseerunud rinnavähi ravis.

Viimaste aastate jooksul on aga tehnoloogia areng olnud nii kiire, et sai võimalikuks ühendi täielik sünteesimine ja seda suuremas koguses kui 10 grammi. See annab võimaluse kliiniliste uuringute alustamiseks, et ühendit saaks tulevikus ulatuslikult kasutada vähiravis.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles