Selline töökorraldus võib panna tervise tõsiselt ohtu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Tervisele mõjus kahjulikult juba 50 vähemalt kümnetunnist tööpäeva aastas.
Tervisele mõjus kahjulikult juba 50 vähemalt kümnetunnist tööpäeva aastas. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Pikad töötunnid seostuvad teadlaste sõnul suurema insuldiriskiga, kuid tervisliku eluviisiga on võimalik ohtu paljuski vähendada. 

Prantsuse uuringus peeti pikkadeks töötundideks 50 kümnetunnist tööpäeva aastas. Kõige suurema insuldi riski all olid inimesed, kes olid sellist töökorraldust jälginud rohkem kui kümme aastat, vahendab BBC.

Angersi ülikooli ja Prantsuse riikliku tervise ja meditsiiniuuringute instituudi teadlased vaatasid rohkem kui 143 000 inimese andmeid. Uuriti osalejate vanust, seda, kas osalejad suitsetasid ning kui pikalt nad töötasid. Natuke alla kolmandiku tegid pikki tööpäevi ning kümme protsenti töötas sellisel moel kümme või rohkem aastat. Kokku sai uuritavatest 1224 osalejat insuldi. Teadlaste sõnul oli pikki töötunde teinud osalejatel 29 protsenti suurem insuldi risk ning kümne aastaga kasvas risk 45 protsendini. Uuringus ei võetud arvesse osalise tööajaga töötajaid ja neid, kes said insuldi enne pikalt töötamist.

Uuringut juhtinud Alexis Descatha sõnas, et seos kümme aastat pikalt töötamise ja insuldi vahel oli tugevam alla 50-aastastel. See oli tema sõnul ootamatu tulemus ning vajab edasist uurimist. Uuring vaatas aga pigem statistikat, kui selle taga olevaid põhjuseid. Teised uuringud on leidnud näiteks, et inimesed, kellel on oma ettevõte või on juhtival positsioonil, ei ole pikkade töötundide poolt nii palju mõjutatud. Vastupidiselt kahjustavad tervist ebaregulaarsed vahetused ja öötöö ning tööga seotud stress.

Suurbritannia insuldiliit sõnas, et pikkadest tööpäevadest tulnud kahju saab vähendada mitmete tegevustega, näiteks treeningu ja korraliku toitumisega. Suurbritannia insuldiliidu peauurija Richard Francise sõnul on ka pikki tunde töötades võimalik oma terviseriski vähendada. Tervislik toitumine, treeninguks aja leidmine, suitsetamisest loobumine ja piisavalt und võivad tervist väga palju muuta, sõnas Francis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles