Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased avastasid, kuidas rasvarikas toit muudab aju

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Rasvarikas toit muudab aju toidukäitumist reguleeriva keskuse tuimaks.
Rasvarikas toit muudab aju toidukäitumist reguleeriva keskuse tuimaks. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Teadlased on tuvastanud neuronid, mis annavad ajule käskluse söömine lõpetada. Ülekaalulistel hiirtel need aga ei tööta, vahendab Medical News Today.

Meie tegevusel on tagajärjed molekulaarsel tasandil, aga uurijad teavad üsna vähe sellest, kuidas käituvad meie ajud kaalupügalate tõustes. Sestap uurisid USA, inglise ja rootsi teadlased ajus infot edastavaid neuroneid seoses rasvumisega.

Hüpotalamust on juba pikka aega seostatud söömiskäitumisega ja hiiri uurides tuli ilmsiks, et sealsed LHA neuronid muutuvad kõrge rasvasisaldusega dieedi puhul laisaks ega saada enam edasi signaale lõpetada söömine.

Kui soovid aju toidukäitumise keskuse hoida virgena ja pidurdamatut söögiisu vältida, eelista seega rasvavaesemaid toite.

Märksõnad

Tagasi üles