Psühhiaater alkoholi odavnemisest: kõige haavatavamatele antakse kiire valu kustutamise võimalus

PM Tervis
Copy
Alkohol süvendab probleeme.
Alkohol süvendab probleeme. Foto: Stanislav Popov / PantherMedia / Scanpix

Psühhiaatrite seltsi juht Anne Kleinberg leiab, et alkoholi hinna langetamine on küüniline olukorras, kus püütakse vähendada liiklussurmasid, traumasid ja vägivalda, kirjutab Med24.

Kuuldes valitsuse otsusest langetada 1. juulist alkoholiaktsiisi, saatsid arstide liit ja teised arste ühendavad organisatsioonid välja avaliku kirja, milles ütlevad, et alkoholiaktsiisi langetamine on lühinägelik ja rahva tervist kahjustav otsus. Psühhiaatrite seltsi uus juht Anne Kleinberg ei pea seda samuti mõistlikuks.

«Kui lugeda valitsuse tegevuskava, kus erinevatest alateemadest on näha, et üritatakse võidelda vägivalla vastu, traumasid ja erinevaid riskikäitumisega seotud asju vähendada, siis tundub aktsiisi langetamine minu jaoks eriti küüniline. Riskikäitumise taga on inimesed, kelle jaoks on piirid haprad, kelle tagala on ebakindel. Viina parem kättesaadavus on kõige olulisem just neile. See on küüniline, et kõige haavatavamatele antakse selline kiire valu kustutamise võimalus,» märgib Kleinberg.

Psühhiaater ütleb, et vaimne tervis pole kunagi mõjutatud ainult ühest tegurist. «Aastatega käivitatud protsess eluviiside ja mõttelaadi muutmiseks sellest kohe kõikuma ei löö, aga kindlasti mõjutab see meie habrast alkoholi tarbimise kultuuri negatiivses suunas. Avaliku sõnumina on see julgustav neile, kes otsivad õigustusi oma kehvadele valikutele.»

Täispikka intervjuud saab lugeda augusti Lege Artisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles