Meessuguhormooni blokeerivat ravimit seostatakse ohtlike terviseriskidega

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Hiljutine uuring viitab meningioomi tekke suuremale riskile tsüproterooni suurema annuse pikaajalisel võtmisel.
Hiljutine uuring viitab meningioomi tekke suuremale riskile tsüproterooni suurema annuse pikaajalisel võtmisel. Foto: Diego Cervo / PantherMedia / Diego Cervo

Tsüproterooni sisaldavad antiandrogeensed ravimid võivad põhjustada healoomulist pea- ja seljaaju kasvajat. Seda tüüpi ravimeid võtavad Eestis 650 inimest. 

Euroopa Ravimiameti ravimiohutuse riskihindamise komitee alustas meningioomi tekkeriski hindamist tsüproterooni sisaldavate ravimite kasutamisel. Tsüproterooni on antiandrogeense toimega ravim, mida kasutakse liigse karvakasvu, eesnäärmevähi ja akne ravis ning hormoonasendusravis. Meningioom on pea- ja seljaaju healoomuline kasvaja, kuid oma asukoha tõttu võib põhjustada tõsiseid probleeme.

Meningioomi risk seoses tsüproterooni annusega 10 milligrammi päevas või enam on teada 2008. aastast ning see on kajastatud ravimiteabes koos hoiatusega, et tsüproterooni ei tohi kasutada inimestel, kellel on või on olnud meningioom. Puudus teave selle kohta, kui suur on risk ja kas erinevad annused mõjutavad riski.

Hiljutine Prantsusmaal läbiviidud uuring viitab meningioomi tekke suuremale riskile tsüproterooni suurema annuse pikaajalisel võtmisel. Siiski on see risk endiselt väga madal, täpsustatakse ravimiameti kodulehel. Uuring näitas ka seda, et pärast tsüproteroonravi katkestamist vähemalt üheks aastaks vähenes meningioomi risk tugevalt, kuid jäi siiski suuremaks kui üldpopulatsioonis.

Eestis on müügiluba:

  • 50 mg tsüproterooni sisaldaval ravimil Androcur, mille näidustused on meestel eesnäärme kartsinoomi ravi ja sugutungi pärssimine seksuaalsete hälvete korral ning naistel raskekujuliste androgenisatsiooni sümptomite raviks. Eestis kasutab Androcuri igapäevaselt ligikaudu 150 patsienti.
  • 2 mg tüproterooni koos 0,035 mg östrogeeni sisaldavatel ravimitel Diane ja Cypretil, mille näidustused on androgeen-sõltuva mõõduka kuni raske akne ja/või hirsutismi ravi naistel. Dianet kasutab Eestis igapäevaselt ligikaudu 500 patsienti.

Patsiendid, kellel on mure oma ravi osas, peavad rääkima sellest oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles