Filipiinidel anti välja sääskedega leviva viiruse hoiatus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Dengue nakkuse vastane vaktsiin on kliiniliste katsetuste perioodis, kuid Filipiinidel kättesaadav.
Dengue nakkuse vastane vaktsiin on kliiniliste katsetuste perioodis, kuid Filipiinidel kättesaadav. Foto: NOEL CELIS / AFP

Filipiinide ametivõimud on kuulutanud välja riikliku dengue palaviku hoiatuse. Alates jaanuarist on haigusjuhtumid oluliselt tõusnud ning viirushaigus on tapnud rohkem kui 450 inimest. 

Viimase viie kuu jooksul on Filipiinidel teatatud umbes 100 000 dengue palaviku juhtumist, mis on 85 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Epideemia kuulutati välja neljas riigi regioonis: Mimaropas, Lääne-Visayas, Kesk-Visayas ja Põhja-Mindanaos, mis on koduks rohkem kui 20 miljonile inimesele, vahendab CNN. Terviseametnikud jälgivad olukorda ka teistes riigi regioonides, kuid on öelnud, et dengue jääb pigem paikseks epideemiaks. 

Dengue palavikuga laps Quirino haiglas Manilas 2012. aasta augustis.
Dengue palavikuga laps Quirino haiglas Manilas 2012. aasta augustis. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Sääskedega edasi kanduv viirusinfektsioon tekitab gripilaadseid sümptomeid: teravat peavalu, lihas- ja liigesevalusid, palavikku ja tervet keha haaravat löövet. Igal aastal haigestub Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel dengue palavikku miljoneid inimesi, kellest 500 000-l tekivad haiglaravi vajavad rasked sümptomid ja 12 500 sureb.

Ametiisikud tõrjuvad slummi piirkonnas sääski.
Ametiisikud tõrjuvad slummi piirkonnas sääski. Foto: ROMEO RANOCO / REUTERS

Dengue palaviku juhtumid kasvavad Filipiinidel hüppeliselt iga kolme kuni nelja aasta tagant ning tänavune äkiline puhang sai ametivõimude sõnul alguse 2016. aastal, kui haigusjuhtumid kasvasid üle riigi. Samuti on haigusjuhtumite kasvu panustanud üleriigiline leetrite puhang, mis on sel aastal tapnud rohkem kui terve eelmise aastaga kokku. Ametivõimude sõnul on leetritesse haigestumise riski all 2,6 miljonit last.

Kõige efektiivsem viis haiguse ennetamiseks on sääskede paljunemiskohtade otsimine ja hävitamine, sääsetõrjevahendite kasutamine ja kiire abiotsimine haiguse esimeste ilmingutega. 

Lapsed hoiavad hinge kinni, kui ametivõimud Manila piirkonna slummis sääsetõrjet teevad. 
Lapsed hoiavad hinge kinni, kui ametivõimud Manila piirkonna slummis sääsetõrjet teevad. Foto: ROMEO RANOCO / REUTERS

Dengue viiruse leviala laieneb pidevalt inimeste arvu suurenemise ning linnastumise tõttu, kirjutatakse terviseameti kodulehel. Viirusi edasikandvad sääseliigid leiavad elukoha järjest enamates kohtades üle maailma ning seetõttu on dengue palaviku levik muutunud rahvusvaheliseks terviseprobleemiks. Dengue palavik on levinud rohkem kui 100 riigis Vahemere idaosas, Aasias, Aafrikas, Lõuna- Ameerikas, Vaikse ookeani ja Kariibi mere piirkondades, kust reisijad toovad seda Euroopasse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles