Millest küll on tehtud huulepulgad?

Apotheka
Copy
Foto: Unsplash

Kosmeetika on midagi sellist, mida me kõik tarbime, aga kui paljud mõtlevad seejuures sellele, et mõni lemmiktoode võib sisaldada tugevaid kemikaale ning organismile ohtlikke koostisosi? Mõnele inimesele ei pruugi need märkimisväärset mõju avaldada, aga teine, tundlikum, võib saada lausa terviseprobleemi, räägib Apotheka Beauty iluekspert Riin Liplik.

Kõlanud on erinevaid arvamusi, kui mitu kilo huulepulka üks keskmine naine elu jooksul ära sööb. See number on kõikunud kahest kümne kiloni ja ainus, mis kindel, on see, et mingi kogus huulepulka satub seda kasutava inimese seedesüsteemi niikuinii. Mida teeb huulepulk inimese organismis, sõltub sellest, millest see tehtud on.

Riin räägib, millistele huulepulkades kasutatavatele kemikaalidele tuleks tähelepanu pöörata, kuidas need organismile mõjuda võivad ja miks neid vältima peaks.

Kui vaadata koostisaineid, mille suhtes huulepulka valides ettevaatlik olla, võiks esmalt välja tuua parabeenid, ütleb Riin. „Huulepulgad, nagu mitmed teisedki ilutooted, sisaldavad säilitusainet metüülparabeen, mille kasutamine Euroopa Liidus müüdavate kosmeetikavahendite koostises on tänaseks keelatud, sest seda seostatakse vähi, endokriinsüsteemi probleemide ja muude kergemate mürgistusnähtudega. Väljaspool EL-i see aga keelatud ei ole, seega võivad mujal, sh USA netipoodides müüdavad kosmeetikatooted metüülparabeeni siiski sisaldada,“ toob Riin välja kosmeetikatööstuse regulatsiooni erinevused. „Levinud huulepulkade ja muude kosmeetikumide koostisaine on ka propüülparabeen, mis võib ärritada nii nahka kui silmi ning tekitada tundlikematel inimestel allergilisi reaktsioone,“ jätkab ta ja lisab: „Mõned uuringud on toonud välja ka mõju endokriinsüsteemile, võimaliku vähirakkude arengut soodustava mõju ning muud toksilised mõjud“.

Lisaks parabeenidele võib rasedatele ohtlik olla ka huulepulga koostises olev retinüülpalmitaat, mis on A-vitamiini sünteetiline vorm. „Selle ühendiga seostatakse erinevaid terviseprobleeme alates vähist kuni reproduktiivsete probleemideni, mistõttu võiksid selle esinemise osas silmad lahti hoida tegelikult kõik naised,“ paneb Riin südamele.

Kolmanda olulise ainena toob Riin välja plii. „See on selline koostisosa, mida kasutatakse siiani huulepulkades, kuigi näiteks pliiatsites ja autokütuses peetakse selle kasutamist inimeste tervisele ohtlikuks,“ on Riin imestunud. „Plii on närvimürk, mis võib mõjutada inimese ajukeemiat ning seepärast tuleks seda kindlasti vältida,“ hoiatab ta.

Ka värvainete suhtes tuleb tähelepanelik olla. „Keemilisi värvaineid, mis annavad huulepulgale ilusa punase tooni ja märgistatakse tavaliselt kirjaga D&C Red ja number (nt D&C Red 36) testitakse peamiselt loomadel ning uuringud on näidanud, et need võivad põhjustada närvisüsteemi probleeme ja muid terviseriske,“ selgitab ta.

Ainete asemele, mis on ohtlike kõrvalmõjude tõttu huulepulkade koostisest eemaldatud, lisatakse aga uued, mille kõrvalmõjud alles hakkavad selguma. Seepärast tasub vaadata hoopis looduslike huulepulkade poole, soovitab Riin ja loetleb põhjusi, miks just neid eelistada: „Esiteks ei sisalda looduslikud ja naturaalsed huulepulgad enamasti ühtegi neist ainetest, mis eespool nimetatud. Teiseks sisaldavad looduslikud huulepulgad tavaliselt selliseid taimerasvu ja –vahasid, mis on niisutava toimega ning aitavad hoida huuli pehmena. Eriti head niisutajad on näiteks mesilasvaha ja jojobaõli. Lisaks sobivad naturaalsed huulepulgad neile, kellel esineb allergiat või kes on tavalise huulepulga koostisosade suhtes allergilised. Ning mis veel oluline – looduslike huulepulkade koostisosi ei ole testitud loomadel,“ toonitab ta lisapõhjust, miks tavaline huulepulk loodusliku vastu vahetada. Näiteks leiab selliseid tooteid Apotheka Beautyst, kus on huulepulkade valimisel lähtutud just põhimõttest, et need ei sisaldaks eelpoolnimetatud kahjulikke ühendeid ning sobiks ka õrna ja tundliku nahaga inimestele. 

Copy
Tagasi üles