Rauavaegus – mida see endaga kaasa võib tuua?

Apotheka
Copy
Rauavaeguse üheks tunnuseks on pidev väsimus
Rauavaeguse üheks tunnuseks on pidev väsimus Foto: Abbie Bernet on Unsplash

Kui inimene on normaalne sööja, pole reeglina raua saamisega probleeme. Rauda leidub nii loomses kui ka taimses toidus, räägib Apotheka proviisor Kristiina Sepp.

Samas tuleb silmas pidada mitmeid nüansse. Näiteks taimedes olev raud on tugevalt seotud ja imendub organismis kehvasti. Rohkesti ja väga kergesti kättesaadavat rauda on aga loomsetes toiduainetes, näiteks veretoodetes, maksas, punases tailihas, munas, krevettides. Toiduga saadava raua imendumist takistab aga kohvi ja tee pidev liigjoomine, samuti suitsetamine, liigne alkoholi tarbimine aga ka liialdamine kiudaineterikka toidukraamiga. 

Normaalne sööja tavaolukorras lisamanustamist ei vaja. Kestvalt ühekülgne söömine viib aga tasapisi rauavaeguse kujunemisele. Rauavaegust põhjustavad ka raua hoidmispaikade – maksa, luuüdi ning põrna haigused ning ohtrad verekaotused, näiteks vererohked menstruatsioonid.

Ka teatud füsioloogilistes eriseisundites suureneb inimkeha rauavajadus. Nii vajavad rauda päevasest tavahulgast natuke rohkem enamik rasedaid ja imetavaid emasid. Lapseootel naise kehas suureneb järsult vere kogus, millele endine raua kogus ei pruugi olla piisav, kuid organismi hemoglobiini tootmine ei jõua järgi. Aneemia on kõige sagedasem rasedustüsistus, seda esineb raseduse vältel väga paljudel naistel.

Rauavaeguse tunnusteks on eeskätt kahvatu nahk, tihti ka piinav väsimus, unisus, nõrkus, hingeldus, peavalu. Mõnedel juhtudel võivad suunurkadesse tekkida lõhed. Samas vaid nende sümptomite põhjal ei ole soovitatav rauapreparaate tarbima hakata, sest vaba raua või/ja liigsuse tekitamine on väga kahjulik. Vaba raud tekitab väga tugevat oksüdatiivset stressi ehk olukorda, kus oksüdatiivsete stressorite ja antioksüdantide omavaheline tasakaal on häiritud. See võib tekitada tõsiseid tervisemuresid.

Kindlasti on oluline vaadata kriitilise pilguga üle oma igapäevased toitumisharjumused ja kui seal esineb mõnes toiduainegrupis puudujääke või vastupidi – ühe toiduainegrupiga liialdamist, on vitamiinide ja mineraalainete puudus ka kerge tekkima. Seda, kas organismil on vajadus rauapreparaadi järele, saab välja selgitada vereprooviga ehk hemoglobiini taseme mõõtmise või veel täpsemalt – raua salvestusvalgu ferritiini näiduga.

Hemoglobiini taset saab mõõta ka valitud Apotheka apteekides. Loe lähemalt ja registreeri nõustamisele SIIT.

Copy
Tagasi üles