TV3: pidev konkurents paneb koolinoored jooma

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärnu koolides tehtud uuringust selgub, et koolinoori sunnib alkoholipudeli järgi haarama koolikiusamine, stress ja pidev konkurents.


Pea iga viies 15-aastane noor on kord nädalas purjus. Nii selgus Tervise Arengu Instituudi uuringust. Esimene kokkupuude alkoholiga on juba 11-aastaselt. Kõige sagedamini juuakse alkoholi sõprade või tuttavate seltskonnas, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Tartu Ülikooli Pärnu kolledži lektor Valter Parve uuris Pärnu noorte tagamaid, miks siis noored joovad.

«Lühidalt öeldes elumured – pinge, stress, kodune majanduslik olukord. Ilmselt konkurents, kes on kaunim, kellel on uuemad tehnikavidinad, paremad riided. Selles pidevas konkurentsis või edutingimustes tundub, et ei jaksa pikalt olla. Pausi tegemiseks või põgenemiseks on vaja alkoholi pruukida,» rääkis Parve.

Parve sõnul saavad noorte joomised alguse koolivägivallast. Pärnu koolides tehtud uuringus kinnitasid 40 protsenti koolilastest, et nende koolis on vägivalda. Iga viies õpilane on ka ise langenud vägivalla ohvriks.

«Ma arvan küll, et pigem ohvriks olemine võib olla see, mis võtab eluisu ära ja mis sunnib ka unustust otsima alkoholis. Mina näen seal seost,» ütles Parve.

«Selles samas Pärnu linna uuringus küsiti ka, et kuidas sa sellest ohvri rollist välja tuled või abi saad. Üle kolmandiku ütles, et katsub ise hakkama saada ja seitse protsenti oli neid, kes lihtsalt vaikselt kannatavad ja lasevad asjadel hullemaks minna ja mitte midagi ette ei võta. See 7 protsenti peaks olema meie jaoks tõeline ohu märk. Need on need, kes otsivad unustust ükskõik mis moel,» ütles Parve.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles