Harvardi teadlased lõid nutika plaastri, mis ennetab armide tekkimist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Plaaster reageerib kehasoojusele ja kiirendab avatud haavade paranemist.
Plaaster reageerib kehasoojusele ja kiirendab avatud haavade paranemist. Foto: Harvardi Wyssi instituut

Oleme harjunud kergele haavale panema plaastri, mis pole palju rohkemat kui kleeplint, mille küljes on steriilne riie, kogu paranemistöö teeb meie keha ise.   

Harvardi Wyssi intituudi teadlased tulid aga palju parema laheduse peale. Uus plaaster katab haava, kiirendab paranemisprotsessi ning vähendab armistumist, vahendab New York Post

Teadlased said inspiratsiooni loodusest, matkides õrna loomaembrüo nahka, mis suudab ennast ise parandada, ilma arme jätmata. Kuigi riie on äärmiselt kõrgtehnoloogiline, saab seda kasutada nagu tavalist plaastrit. Plaastris kasutatakse soojusega aktiveeruvat hüdrogeeli, mis mitte ainult ei kata sisselõiget või haava, vaid ka tõmbab selle ääri kokku. Geel hakkab tööle 32 kraadi juures, mis tähendab, et seda saab aktiveerida vaid kehasoojusega.

Plaastri kokkutõmbumine aitab seda paremini naha küljes hoida, kui kleepuvad plaastrid. Põletikuga võitlemiseks on plaastrile hajutatud hõbeda osakesi, mis on looduslikult mikroobe hävitava mõjuga ning kaitseb nahka paranemisel.

Töö autor Benjamin Freedman sõnas, et plaaster kinnitus katses seanahale kümme korda tugevamini kui tavaline plaaster ja takistas seal bakterite kasvamist. Siiski on uurijatel veel palju tööd, enne kui tehnoloogia turule pääseb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles