Kümme eset ja tegevust, mis lastele enim ajutraumasid põhjustavad

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Autost eemaldatud turvaiste oli viiendal kohal imikute õnnetuste põhjustes.
Autost eemaldatud turvaiste oli viiendal kohal imikute õnnetuste põhjustes. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Uue uuringu kohaselt on USA lastega juhtuvad ajutraumad kõige enam seotud igapäevaste toodete ja tegevustega. Õnnetusi juhtub mööbli ja sisutuselementidega ning sportides. 

Umbes 72 protsenti ajutraumade tõttu erakorralise meditsiini osakoda sattunutest said viga levinud tarbeesemete tõttu, leidis ajakirjas Brain Injury avaldatud uuring. Uuring leidis kümme kõige sagedasemat põhjust, mis alla 19-aastaselt lastel mittefataalseid ajutraumasid tekitasid.

Sagedasemate põhjuste seas oli mööbel ja sportlikud tegevused: 

  1. Põrandad
  2. Voodid
  3. Ragbi
  4. Trepid
  5. Jalgrattad
  6. Korvpall
  7. Laed ja seinad
  8. Toolid
  9. Jalgpall
  10. Lauad

Ajutrauma tekib siis, kui äkiline trauma, näiteks löök või põrutus kahjustab aju. Uuringus vaadeldi umbes 4,1 miljonit mittefataalset traumaatilist ajukahjustust ehk selliseid peatraumasid, mis ei lõppenud surmaga. Aastatest 2010-2013 kogutud andmed pärinesid USA riiklikust vigastuste jälgimise süsteemist.

Kõige levinum ajutrauma põhjus oli sport ja vaba aja tegevused, mis seostusid 28,8 protsendiga vigastustest. Teisel kohal oli kodumööbel ja sisutus, mis oli 17,2 protsendi õnnetuste taga. Kodu ehitus ja materjalid seostusid 17,1 protsendiga õnnetustest, lastetooted 2,7 protsendiga ja mänguasjad 2,4 protsendiga.

Ebatasane põrand ja kangaga kaetud trepid on sagedased libisemise, komistamise ja kukkumise põhjused, mis mõnel juhul lõppesid ajutraumaga. Traumaatilised ajukahjustused, mis seostusid mööbli ja kodusisutusega, esinesid kõige enam imikutel ja kuni neljaaastastel lastel. Sportimisel tekkinud vigastused olid levinud 5-19aastastel lastel.

Huvitav leid oli see, et auto turvaistmed olid viies kõige levinum põhjus imikute peatraumades. Kuigi õigesti paigaldatud turvaistmed on õnnetuste ennetamises efektiivsed, siis kasutatakse neid vahel väljaspool autot lapse kandmiseks. Näiteks võidakse lasteiste asetada lauale või letile, kus on oht lapse kukkumiseks ja vigastamiseks.

Uurijad soovitavad õnnetuste vältimiseks eemaldada kohust kukkumist põhjustavad eraldiseisvad vaibad, parandada toa valgustust, vältida kõva pinnaga mängualasid, kasutada turvavarustust, näiteks trepiväravaid ning teravate otsteta trepikäsipuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles