Tõelised supermarjad mustikad alandavad vererõhku ja põletikku

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Mustikad.
Mustikad. Foto: Maryna Zaborina / PantherMedia / Maryna Zaborina

Mitmed hiljutised uuringud on toonud välja mustikate kasulikke omadusi. Võrreldes puuviljadega, on mustikates kõrgem antioksüdantide ja teiste fütokemikaalide sisaldus, mis võivad alandada vererõhku, parandada mälu ja aidata tervemalt vananeda.

Ka varasemad uuringud on mustikaid tervisele tõeliselt väärtuslikeks pidanud. Hiljuti avaldati ajakirjas The Journals of Gerontology mustikatest viis uuringut, milles vaadati marjade võimalikke mõjusid tervisele, sealhulgas põletikuvastaseid ja mälu parandavaid omadusi ning vanadusega kaasnevate haiguste ennetamist.

Ühe uuringu kohaselt võib tassitäis mustikaid igapäevaselt vähendada süstoolset vererõhku ehk ülemist vererõhu näitajat. See näitab survet, mis kandub arteritele südamelihase kokkutõmmetel. Samuti leiti, et sama kogus mustikaid parandas veresoonte funktsioneerimist. Kasutegur omistati marjades sisalduvatele fütokemikaalidele antotsüaniidiele, mis annavad mustikatele nende sinise värvuse.

Lisaks leiti uuringutes seos mustikate söömise ja paranenud kognitiivse võimekuse ja mälu vahel. Uuring järeldas, et viinamarjades ja mustikates sisalduvad polüfenoolid parandavad kehva mäluga, kuid muidu tervetel eakatel episoodilist mälu. Teine uurimus väitis aga, et mustikate söömine võib vähendada põletikku ja nii ennetada haigusi, mis ilmnevad enamasti kõrgemas eas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles