Puugihaigusega noormees: aju nagu põleks, ma ei mäleta minevikku ja lihased rebenevad (1)

PM Tervis
Copy
Joe ei suuda vanu fotosid vaadates meenutada, kuidas tema on nende sündmustega seotud.
Joe ei suuda vanu fotosid vaadates meenutada, kuidas tema on nende sündmustega seotud. Foto: Kuvatõmmis

Joe Blackaby põrgupiinad algasid 2013. aastal, mil ta osales sõpradega muusikafestivalil. Ürituse teisel päeval avastas noormees, et teda on hammustanud puuk – sissetungija sai nahast välja tõmmatud ning pidu läks edasi. Järgmisel hommikul ärgates tundis Joe end väga halvasti - ta pani selle pohmelli arvele. Aegamööda hakkas tervis igati alla käima.  

Praegu 22-aastane noormees sai diagnoosi alles kolm aastat hiljem - puukborrelioos. Enamasti hakkavad selle põdejad paranema pärast paari nädalat antibiootikumiravi, aga aastaid viibinud diagnoosiga Joe puhul on sant enesetunne kestnud juba kauem kui kuus aastat, kirjutab Wales Online.

Ta ütleb, et nakkus on mõjutanud kõiki ta organeid ja ta võitleb invaliidistavate neuroloogiliste probleemidega. «Iga päev pean lahingut edasi,» ütleb noorsand, kellele varem meeldis surfata.

«Mul on mäluprobleemid ja mulle ei meenu asjad minevikust. Kui vaatan enda fotosid, oleks see nagu kellegi teise elu. Kui unustad kõik, mida oled teinud, röövib see elult tähenduse,» tõdeb ta.

«Mu ajus on tunne nagu see põleks, kui selle põletikunäitajad tõusevad. Nendel perioodidel ei suuda ma üldse suhelda. Ma lihtsalt laman nädalate kaupa pimedas ruumis ja ootan, mil see mööduks.»

Joe on kaotanud ka hulga kaalu - ta keha ei ole enam eriti suuteline verest kätte saama olulisi toitaineid.

«Olen oma endise mina vari,» sõnab noormees. «Bakterid söövad mu keha, nii et luud ja selgroog liiguvad paigast, tagajärjeks lihasrebendid. See on väga valus ja häiriv.»

«Tean, et mida rohkem aega möödub, seda rohkem on mul pöördumatuid kahjustusi. Praegu ei ole aga teha muud kui vaadata, kuidas see mu kehaga lihtsalt juhtub,» märgib ta.

Joe tahab oma elus taas ohjad haarata ja loodab sõita USA-sse ravile Jemsek`i kliinikusse, kus on noormehe sõnul aidatud vinduvast puugihaigusest üle saada tuhandetel inimestel. «Sama võib juhtuda ka minuga,» ei kaota Joe lootust.

Millal kahtlustada puukborrelioosi?

Risk suureneb, kui puuk on olnud nahas üle 48 tunni, aga nakatuda võib ka lühiajalise kokkupuute korral. Umbes nädala möödudes või veidi hiljem tekib puugihammustuse kohale punetav laik. Punetus ei sügele ega valuta, see võib laieneda ja olla keskosas heledam. Ilma ravita püsib punetus, nn migreeruv erüteem, mitu kuud ja selle läbimõõt võib ulatuda mitmekümne sentimeetrini.

Haiguse esmasümptomiks võivad olla ka liigese- ja lihasevalud. Kahjustuvad üks-kaks suurt liigest, nahk liigesel ei puneta, esineb vaid kerge turse. Sageli tekib palavik. Varajasteks närvisüsteemi kahjustuse nähtudeks on näolihaste halvatused, peavalu, oksendamine, nahatundlikkuse vähenemine jäsemetel ja/või kehal, võib tekkida ajukelmepõletik. Südamekahjustust esineb harva. Krooniline borrelioos võib avalduda 1–2 aasta möödudes pärast esmast haigestumist. Kõige sagedamini täheldatakse kroonilist nahakahjustust. Statistiliste andmete alusel ei suurenda borrelioos rasedustüsistuste riski. Ravi seisneb pikas antibiootikumikuuris, mille määrab arst.

Allikas: Kliinik.ee

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles