Ravimata hambad võivad viia mitme tõsise terviseprobleemini

Copy
Ravimata hambad toovad kaasa ka muid terviseprobleeme.
Ravimata hambad toovad kaasa ka muid terviseprobleeme. Foto: Andriy Popov / panther Media / Scanix

Kui hambumus on kehv ja seda pole ravitud, võivad tekkida kaasuvad probleemid mälumislihaste ja alalõualiigesega. Selle murega tegelemine võib nõuda juba kirurgilist sekkumist, kirjutab Med24.

«Tegelen igapäevaselt inimestega, kellel on ravimata ortodontilisest probleemist tekkinud mured mälumislihaste ja alalõualiigesega. Kui nende muredega patsient vanemasse ikka jõuab, siis need probleemid aastatega süvenevad. Siis ei kuulu raviskeemi ainult hammaste asendamine, vaid asendada tuleb ka alalõualiigest,» ütles Tartu Ülikooli hambaarstiteaduse instituudi juhataja, mälumisfüsioloogia dotsent Ülle Voog-Oras tõdes Kuku raadio saates «Kuue samba taga». Ta lisas, et alalõualiigese proteesidel on omaette raviskeem ja füsioteraapia, mis paneb liigese liikuma nii nagu peab.

Arst tõdes aga, et tänu ennetustööle on 50.–60. eluaastates patsientidel praegu rohkem hambaid suus, kui oli aastakümneid tagasi.

Väga palju on juurde tulnud uusi meetodeid, tänu millele saab säilitada hammaskonna terviklikku funktsiooni. «Enam ei ole ainult plaatproteesid. Praegu pannakse rohkem rõhku näiteks nii hambakroonidele kui ka implantaatidele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles