Seitse küsimust ja vastust, mis aitavad haavaraviga edukalt toime tulla

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Enamikul juhtudel tuleb sidet vahetada iga päev.
Enamikul juhtudel tuleb sidet vahetada iga päev. Foto: /

Suvel juhtub rohkem kukkumisi nii suurtel kui ka väikestel. Kuidas tekkinud haava hooldada, mida tohib teha ja mida mitte, saab teada alljärgnevast.

Oletame, et haav on keskmine, st vajab sidumist ja puhastamist, vahel ka õmblusi. Esimene ja kõige tähtsam reegel on hoida kirurgiline haav puhas ja kuiv, vahendab Virtuaalkliinik

1. Kui kaua peaks haav olema sidemes?

Enamikul juhtudel tuleb sidet vahetada iga päev. Paljudel juhtudel on haavasideme eesmärk haava kaitsta nakkuse eest ja tekkiva sekretsiooni eemaldamine. Sideme kasutamise vajadus võib varieeruda ja parimad tulemused saadakse arsti või õe juhiste järgi.

2. Mis saab, kui haav muutub punaseks?

Haava servad punetavad tavaliselt pärast operatsiooni või selle puhastamist mõnda aega. See on normaalne. Kui punetus levib haavast kaugemale ja laieneb või haav hakkab valutama või muutub märjaks, peab võtma ühendust arstiga, sest see ei ole normaalne.

Kui arst pole nii määranud, siis pole haava vaja ravida desifitseerimisvahendite või antibiootikumidega. Kuid tavapärane puhastamine ja ümbersidumine on asjakohased.

3. Mis saab, kui haav veritseb?

Verine side tuleb vahetada puhta ja kuiva vastu. Püsiva lekke korral proovige verejooksu peatada, vajutades haavale marli abil 15-20 minutit. Enamasti verejooks peatub suuremate probleemideta. Kui nii ei juhtu, tuleks pöörduda uuesti arsti poole.

4. Kas haava võib niisutada?

Pesemise kaalumisel tuleks järgida meediku kaasa antud koduhoolduse juhiseid. Üldiselt tuleb haav hoida esimese 24 tunni jooksul pärast operatsiooni/esmast töötlust kuivana. Pärast seda päeva võite duši all käia tavapäraselt, kuid peaksite vältima suplemist ja ujumist, kuni õmblused on eemaldatud.

5. Kas eemaldada õmblused?

Sügavate haavaõmbluste jaoks on võimalik kasutada isesulavat niiti, mida pole vaja eraldi eemaldada. Pindmised haavad õmmeldakse tavaliselt eemaldatava niidi abil. Niidi eemaldamisega tegeleb (pere)õde. Kui kaua õmblus peaks enne eemaldamist peal olema, sõltub haava tüübist, asukohast, suurusest ja sellest, kui kiiresti see peaks paranema.

Mõnikord asetatakse haavale pärast õmbluste eemaldamist haavalint. See muudab haava tugevamaks. Lindi saab tavaliselt eemaldada 3–7 päeva pärast. Haava põhjalik paranemise protsess võtab aga mitu kuud.

6. Kas haav piirab liikumisvõimet?

Vältides armi/haava liikumist põhjustavat tegevust, kulgeb paranemisprotsess kiiremini. Vältida tuleks tugevat haava rebenemise olukorda ja loobuda mõnest spordialast, mis võiks haava uuesti veritsema lüüa, kui midagi peaks juhtuma. Näiteks kui haav on saadud jalgrattalt või rulalt kukkumisest, ei tasuks sama tegevusega haava paranemise ajal jätkata, isegi kui kaitsevahendid on kasutusel.

7. Kas päikest tuleks vältida?

Paranev arm muutub tumedamaks ja nähtavamaks, kui see n-ö vananeb. Piirake päikesepõletust esimese kuue kuu jooksul pärast haava saamist ja paranemist. Kui selle aja jooksul puutute kokku tugeva päikesevalgusega, katke haav riidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles