Kolm pakki suitsu tapab: testi, kui tugevas nikotiinisõltuvuses oled

PM Tervis
Copy
Suitsetamine mõjutab kõiki elundeid.
Suitsetamine mõjutab kõiki elundeid. Foto: GRAZVYDAS J / PantherMedia / GRAZVYDAS J

Suitsetamist loetakse üheks suuremaks terviseriskiks tõsiste haiguste tekkel, aga nikotiinisõltuvuse tõttu pole sellest kerge loobuda. Nimelt on nikotiin maailma üks sõltuvust tekitavamaid aineid. 

Nikotiin on alkaloid, mida looduses leidub vaid tubakataimes. Nikotiini toime kesknärvisüsteemile on kahesugune: väikesed annused ergutavad, suurem kogus avaldab uimastavat ja pärssivat toimet, kirjutab Kliinik.ee. Kui manustada korraga 60 mg nikotiini, mis sisaldub umbes kolmes sigaretipakis, põhjustaks see täiskasvanud inimesel hingamishalvatuse ja surma. Et selline hulk nikotiini satub kehasse vaid järk-järgult väikestes kogustes, mida organism hakkab samas lagundama ja väljutama, siis nikotiin suitsetajat kohe ei tapa. 

Nikotiin mõjutab inimese kõiki elundeid. Imendudes kopsude kaudu verre, jõuab see ajju seitsme sekundiga pärast esimest suitsusõõmu. Algajatel suitsetajatel tekib sageli äge mürgistus, mis avaldub iiveldustunde ja oksendamisena. Samasuguseid mürgistusnähte võib täheldada ka neil, kes liiga intensiivselt suitsetavad.

Nikotiin alandab naha temperatuuri ning halvendab jäsemete vereringet. Ka kahjustab see tähelepanuvõimet, mistõttu suitsetamine transpordivahendi juhtimisel on kõrgenenud riski allikas. Nikotiin tekitab narkootilistele ainetele iseloomulikku sõltuvust, mis kujuneb märkamatult ning on suureks takistuseks hilisemal suitsetamisest loobumisel.

Kui oled suitsetaja, saad aimu oma nikotiinisõltuvuse määrast siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles