Teadlased tegid kindlaks, kuidas edukalt ennetada Alzheimeri tõbe

PM Tervis
Copy
Dementsuse erinevate vormide eemal hoidmiseks on ülimalt oluline ohjata vererõhku.
Dementsuse erinevate vormide eemal hoidmiseks on ülimalt oluline ohjata vererõhku. Foto: Inna Talan / PantherMedia / Inna Talan

Uues uuringus võeti luubi alla, kas intensiivsest vererõhu kontrolli all hoidmisest on rohkem kasu kui tavapärastest meetoditest, hoidmaks aju terve. Tulemuseks oli väiksem tõenäosus dementsuse tekkeks hilisemas elus. 

Uuringud on viidanud, et keskeas põetav kõrgvererõhutõbi toob kaasa suurema kognitiivse tagasilanguse ja dementsuse kujunemise riski, kirjutab Medical News Today.

JAMA teadusajakirjas äsja ilmunud artiklis on uuritud seost kõrgvererõhutõve ja aju valgeaine kahjustuste vahel, mis sillutavad teed dementsusele. Tähelepanu suunati just valgeainele, kuna erinevalt hallainest areneb see ka täiskasvanueas, ning saab oma valge värvuse müeliinikihi tõttu. Müeliin on närvirakkude jätkeid kattev aine, mis aitab närviimpulsil kiiresti ühelt rakult teisele kanduda ja on toimiva närvisüsteemi alus. Selle kihi õhenemine või hävinemine toob kaasa neuroloogilisi probleeme, sealhulgas Alzheimeri või teised dementsuse vormid.

Texase ülikooli teadlaste poolt 449 inimesega läbi viidud uurimuses selgus, et intensiivne vererõhu ohjamine 50ndates eluaastates tähendas ühtlasi ka valgeaine kahjustuste väiksemat tõenäosust.

Osalised oli kõik kõrge vererõhuga ja südamehaiguse äärel. Nende ajusid uuriti magnetresonantstomograafiaga ja seda korrati neli aastat hiljem.

Vahepealse aja vältel said osad standardravi, mis alandas süstoolse vererõhku alla 140  mmHg ehk millimeetrit elavhõbedasammast. Teistele tehti aga intensiivset ravi, mille tulemusel oli vererõhk alla 120 mmHg.

Järgnevate aastate jooksul tõusis intensiivset ravi saanute valgeaine kahjustuste hulk keskmiselt 0,93 kuupsentimeetri võrra ja standardravi saanutel 1,43 kuupsentimeetri jagu.

Hästi ohjatud vererõhk vähendas teadlaste sõnul ajukahjustuste hulka inimeste hulgas, kes oleksid neid muidu saanud samuti ohtralt.

Hoides vererõhu korras, ennetad aju kahjustumist ja dementsust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles