Ida-Viru Keskhaigla sõlmis mahuka ehituslepingu

PM Tervis
Copy
Astlanda Ehituse juhatuse esimees Kaupo Kolsar ja Ida-Viru Keskhaigla juhatuse esimees allkirjastasid lepingu digitaalselt.
Astlanda Ehituse juhatuse esimees Kaupo Kolsar ja Ida-Viru Keskhaigla juhatuse esimees allkirjastasid lepingu digitaalselt. Foto: Erakogu

Ida-Viru Keskhaigla ja Astlanda Ehitus sõlmisid täna lepingu haigla uue korpuse ja Ahtme tervisekeskuse ehitamiseks. Kokku on hanke maksumuseks 15,8 miljonit eurot.

Lepingule kirjutasid alla Ida-Viru Keskhaigla juhatuse esimees Tarmo Bakler ja Astlanda Ehituse juhatuse esimees Kaupo Kolsar.

«Tegemist märkimisväärse sammuga Ida-Viru Keskhaigla väljaehitamisel, millega alustati sajandi alguses,» ütles Tarmo Bakler. Ta lisas: «Et patsiendid saaksid põhilisi tervishoiuteenuseid ühest kohast, on haiglakompleksile lisandunud ka Ahtme esmatasandi tervisekeskuse väljaehitamine.»

Ahtme Tervisemaja ehk esmatasandi tervisekeskus valmib 1963. aastal rajatud haigla G-korpuse juurdeehitusena, millega lisandub üle 2200 ruutmeetri. Selle ehitamiseks on kavandatud 17 kuud ja maksumuseks on 3,5 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Tervisekeskusesse koonduvad lisaks perearstidele ja –õdedele ka füsioteraapia, ämmaemandusabi ja koduõenduse teenused. Juurdeehitus on integreeritud vana G-korpusega, kus pärast ümberehitust hakkab toimuma eriarstide ambulatoorne vastuvõtt.

Uue aktiivravi- ehk M-korpusega lisandub üle 8700 ruutmeetrit uut pinda, mille ehituseks on kavandatud 24 kuud ja maksumuseks 12,3 miljonit eurot pluss käibemaks. Uues korpuses hakkavad paiknema enamiku siseerialade palatid, angiograafia kabinet, laboratoorium, patoloogiateenistus ja osa radioloogiteenistuse ruumidest – kokku kaasajastatakse 11 raviüksuse taristu.

Käesolev ehitusleping ei hõlma G-korpuse rekonstrueerimist, mille hange on ettevalmistamisel.

Projekti kogumaksumuseks - lisaks ehitusele ka projekteerimine, sisustus jmt - võib hinnanguliselt kujuneda kuni 30 miljonit eurot, milleks saadakse toetust Euroopa Regionaalarengu Fondist, tervisekeskuse ehituseks 1,1 miljonit eurot ja aktiivravikorpuse 15,5 miljonit eurot.

Uue M-korpuse ja G-korpuse juurdeehituse on projekteerinud Eesti inseneribüroo Innopolis Insenerid OÜ. Uue korpuse projekti teeb eriliseks, et projekteerimise tööde teostamisel on kasutatud digitaalehituse lahendusi ja ehitusinfo modelleerimist (BIM), mis võimaldab tarkvara abil hoonet testida ja mõista ehituses ettetulevaid kitsaskohti juba enne ehitustööde algust. Lisaks kasutatakse virtuaalreaalsuse võimalusi, et tagada tajutavama visualiseerimise kaudu parem otsustajate ja hoone kavandajate vaheline suhtlus ning seeläbi soovitud lõpptulemuse saavutamine.

Pärast plaanitavate ehitustööde lõppu ei saa Ida-Viru Keskhaigla väljaehitamist veel lõppenuks lugeda, sest linnakusse on kavas ehitada ka psühhoneuroloogiahaigla.

«Valmivates haiglakorpustes ravitakse virumaalasi aastakümneid,» lisas Bakler tööde mastaapsust kommenteerides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles