Levinud aine võib raseduse ajal tarbituna kaasa tuua lapse madalama intelligentsuse

PM Tervis
Copy
Seos fluoriidi ja poisslaste madalama intelligentsi vahel vajab veel uurimist.
Seos fluoriidi ja poisslaste madalama intelligentsi vahel vajab veel uurimist. Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Phovoi R.

Uue uurimuse kohaselt võib fluoriid toimida neurotoksiinina, mis kahjustab raseduse ajal loote aju, kirjutab CNN.

Teadusajakirjas JAMA Pediatrics esmaspäeval avaldatud uuringus leiti, et kokkupuude kõrgema fluoriidi tasemega raseduse ajal oli seotud lapse madalama IQ-ga.

Eelnevad uuringud on jõudnud samale tulemusele, aga käesolev teadustöö on esimene, mis hindas inimesi, kellel oli kokkupuude USA terviseameti poolt lubatud optimaalse fluoriidi tasemega, milleks on 0,7 milligrammi liitri kohta. Nii palju fluoriidi sisaldab joogivesi USA-s ja Kanadas.

Uuringus hinnati 601 ema koos lastega. Raseduse kestel mõõdeti fluoriidi sisaldust uriinis ja selgitati välja, millises koguses naised seda argiselt tarbisid, sealhulgas kraanivee kujul. Fluoriidi taset peeti oluliseks hinnata just raseduse ajal, kuna siis pannakse alus lapse organismi edasisele talitlusele. 

Kui lapsed olid kolme või nelja aastased, mõõdeti nende IQ taset.

Analüüsitulemustest ilmnes, et iga lisandunud milligrammi fluoriidi kohta liitris ema uriinis, oli nende poegade IQ tase 4,5 punkti võrra madalam. Tüdrukute puhul fluoriidi ja intelligentsuse vahel olulist seost ei ilmnenud.

Teadlaste sõnul vajab veel täiendavat selgitustööd, kas ja miks on poisid fluoriidi neurotoksilisusele haavatavamad, arvestades, et neil on suurem tõenäosus ka autismiks ja käitumishäireteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles