Lihasööjabakteriga nakatunud mehel tuli elulootuse säilitamiseks eemaldada neljandik nahast

PM Tervis
Copy
Streptokokkbakter.
Streptokokkbakter. Foto: Sebastian Kaulitzki / PantherMedia / Sebastian Kaulitzki

Florida mees pidi läbi tegema kolm operatsiooni, mille käigus eemaldati 25 protsenti ta nahast, et säiliks võimalus ellu jääda lahingus lihasööjabakteriga.

David Irelandil diagnoositi A-rühma streptokokkbakterite põhjustatud nekrotiseeriv fastsiit, mis tähendab lihaseid, närve, rasva ja veresooni ümbritseva nahaaluse koe surma, kirjutab CNN. Lihasööjabakter ei piirdu hävitustöö tegemisega ainult nakatunud koha ümber, vaid hakkab levima üle keha.

Ihu võivad «süüa» mitmed bakteriliigid, kõige sagedasemaks haigusjuhtude põhjustajaks on A-rühma streptokokkbakterid. Viimastesse nakatub USA-s igal aastal 11 000 kuni 13 000 inimest, nõudes 1600 elu. Kõik haigusjuhud pole küll nekrotiseeriva fastsiidi omad – bakteri tüved võivad põhjustada teisigi ohtlikke haigusi, näiteks ajukelmepõletikku ja veremürgitust. Streptokokkide levinumad ja ohutumad tüved on aga süüdlased hoopis neelumandlipõletiku tekkes.

Pole selge, kuidas mees haigusse nakatus. Tavaliselt tungivad bakterid kehasse läbi nahas olevate väikeste lõhede, sealhulgas putukahammustuste ja põletushaavade kaudu. Mõned inimesed on nakatunud lihasööjabakteriga isegi siis, kui vigastuse käigus pole nahk silmnähtavalt katki läinud.

Haiguse tõttu ei tööta enam David Irelandi neerud, aga pärast operatsioone on hakanud ta vererõhk ja muud näitajad stabiliseeruma, olles märkideks paranemisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles