Ujuda ei soovitata: Pärnu keskrannast leiti sinivetikaid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Pärnu rand.
Pärnu rand. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Pärnu linnavalitsus ei soovita Pärnu supelrandades ujuda, sest esmaspäeval rannahoone juurest võetud veeproovist leiti sinivetikaid.

Analüüsi tulemusena leiti proovist massiliselt kaht sinivetikaliiki, Aphanizomenon flosaquae ja Nodularia spumigena. Viimane neist on potentsiaalselt toksiline (võib toota maksamürke ehk hepatotoksiine), põhjustades pikemal kokkupuutel ja vee allaneelamisel tõsiseid terviserikkeid. Suures koguses sinivetikaid sisaldava vee sattumine organismi võib esmaste sümptomitena kutsuda esile kõhuvalu, kõhulahtisuse, oksendamise, suuvillid, kuiva köha ja peavalu, teatas Tartu ülikooli mereinstituudi teadur Andres Jaanus täna linnavalitsusele.

Jaanuse sõnul pole sellises vees suplemine soovitatav. «Kas vees on suures koguses sinivetikat, saab hinnata ka läbipaistvuse järgi. Kui umbes ühe meetri sügavuses vees seistes pole võimalik näha enda varbaid ja samal ajal puudub lainetus või muu häiriv tegur, mis merepõhjast setteid üles tõstab ja sellega läbipaistvust vähendab, on suure tõenäosusega tegu mikrovetikate massesinemisega,» selgitas ta.

Kaldale uhutuna on sinivetikad äratuntavad sinakasrohelise õhukese kihina liival või kividel. Jälgida tuleks ka tuule suunda, millest sõltuvalt vetikakogumid kas kuhjuvad randa või kantakse sealt eemale.

Sinivetikate avastamise tõttu heiskas rannavalve täna Pärnu keskrannas punase lipu, mis informeerib suplemise ohtlikkusest. Eriti tähelepanelik tasub olla lastel ja nõrgema tervisega inimestel. Täna hakatakse kõigisse Pärnu supelrandadesse paigaldama inimesi hoiatavaid eesti- ja ingliskeelseid silte, vetikaproovid võetakse peale Pärnu ranna ka Valgerannast.

Sinivetikaohu taandumisest annab linnavalitsus eraldi teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles