Sage öine urineerimine võib viidata sellele terviseprobleemile (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kas teadsid, et paremal küljel magamine soodustab kõrvetiste teket?
Kas teadsid, et paremal küljel magamine soodustab kõrvetiste teket? Foto: Pexels / CC0 Licence

Öösel tualeti ja voodi vahelt jooksmine on tüütu, kuid uus teadusuuring viitab sellele, et mure põhjus võib peituda enamas kui joodud vedelikus.

Doktor Satoshi Konno Thoku Rosai haiglast Jaapanis väidab, et häiriv harjumus öösel urineerimiseks ärgata võib viidata kõrgele vererõhule. Tema uurimus näitas, et inimestel, kes käivad sageli öösel tualetis, on suurem soodumus kõrgeks vererõhuks kui teistel, vahendab Ask dr Manny

Tõenäosus kõrge vererõhu tekkimiseks tõusis tualeti külastuste arvu kasvuga. Teadlased uurisid üle 37 000 jaapanlase, kasutades küsimustikke ja vererõhu mõõtmisi tervisekontrollides. Peaaegu 70 protsendil küsimustikule vastanutest oli probleemiks öine ärkamine. Samuti leiti, et öösel urineerimine seostus 40 protsenti suurema tõenäosusega kõrgeks vererõhuks. Tulemused on olulised, sest jaapanlased söövad väga soolaseid toite ja paljud kannatavad kõrge vererõhu käes.

Tulemused olid sarnased ka Nagasaki ülikoolis tehtud varasema uuringuga, kus nähti, et unehäiretega inimestel esines nii öist urineerimist kui ka kõrget soolatarbimist. Teadlased näitasid, et kui soola tarbimist vähendati, vähenesid öised tualetikülastused kesmiselt 2,3 korra pealt 1,4 peale öö jooksul. Sage öine tualetis käimine võib aga viidata ka uneapnoele, diabeedile või olla lihtsalt liigse vedeliku tarbimise tagajärg. Kui oled mures varjatud terviseprobleemi pärast, tasub sellest rääkida arstiga, kes aitab probleemi hinnata või soovitada vastavaid elustiilimuutusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles