Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Toitumisterapeut: liigne suhkrutarbimine mõjub tervisele pöördumatult

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kui juua iga päev suhkrust pulbitsevat limonaadi, tarbid selle tõttu aastas lisanduvad 14 kilo suhkrut.
Kui juua iga päev suhkrust pulbitsevat limonaadi, tarbid selle tõttu aastas lisanduvad 14 kilo suhkrut. Foto: CandyBox Images / PantherMedia / CandyBox Images

Suhkruid võib olla peidetud kõikidesse valmistoodangutesse, kuid ebatervislikud on just toidule kunstlikult lisatud suhkrud. Suurima suhkrusisaldusega toiduained on karastus- ja spordijoogid, mahlad ja nektarid, magustatud kohupiimad, šokolaad ning kompvekid.

Toitumisterapeut Hiie Järva sõnul lisatakse suhkruid pea kõikjale valmistoodangusse toidu säilitamiseks ning ka maitse andmiseks. «Mõnedele võib tulla see uudisena, kuid näiteks 100 ml joogijogurtis võib olla sama palju lisatud suhkruid kui näiteks kahes šokolaadikommis,» lausus Järva. Nii võib suhkruid olla peidetud pea kõikidesse valmistoodangutesse – salatikastmed, ketšupid, purgitoidud, konservid, jogurtid, erinevate lihade marinaadid, karastusjoogid ja palju muud.

Peidetud oht

Toitumisterapeut lisab, et jookidele, kookidele, magustoitudele, šokolaadidele ja jäätistele ei lisata mitte ainult suhkruid, vaid ka erinevaid suhkrusiirupeid nagu glükoosi-, fruktoosi- ja maisisiirup, mis on suhkrust veel palju kordi magusamad. «Ebatervislikud on just toidule kunstlikult lisatud suhkrud, mitte toiduainetes looduslikult leiduvad suhkrud nagu näiteks laktoos ehk piimasuhkur ja puuviljades olev fruktoos,» rõhutas Järva.

Hiie Järva lisas, et suhkur pole iseenesest halb, kuid selle liigtarbimine küll. «Vanasti, kui suhkrut polnud üldse nii kerge kätte saada, lutsutasid lapsed suure õhinaga vahel suhkrutükki ning olid õnnelikud selle magususe üle. Kuid tänapäeval lähevad lapsed poodi ja ostavad sealt kasvõi iga päev rohkelt erinevaid maiustusi, magustatud ja värvainetega rikastatud jooke ning jäätiseid. See on juba väga halb,» kirjeldas Järva, lisades, et liigne rafineeritud suhkru tarbimine võib viia erinevate tervisehädadeni.

Liigne suhkur võib viia südame-veresoonkonna haigusteni

«Liigne suhkrutarbimine võib viia eeskätt II tüüpi diabeedi ning südame-veresoonkonnahaigusteni. Samuti kõigutab rafineeritud suhkrute tarbimine inimese veresuhkrutaset, soodustades niiviisi meeleoluhäirete ja käitumisprobleemide tekkimist eelkõige lastel. Seega suure suhkrusisaldusega tooteid ei ole soovitatav üldsegi tarbida, eriti kunstlikult lisatud suhkrutega tooteid, kuna nende mõju tervisele võib olla pöördumatu,» selgitas Järva.

Toitumisterapeut tõi välja, et kõige tervislikum oleks nii koogid, küpsised kui ka muud magustoidud ise valmistada. Magustamiseks võib kasutada nii värskeid kui ka kuivatatud puuvilju, kuid ka viimastega tuleb ettevaatlik olla, kuna tihtilugu lisatakse neissegi suhkruid ja säilitusaineid. Lisaks võib magustamiseks kasutada vähesel määral agaavisiirupit, toor-roosuhkrut, mett, steevia lehte või siis kasulikumaid suhkruasendajaid nagu ksülitooli või erütritooli,» selgitas Järva. Just ksülitooli, erütritooli ning steevia lehe mõju on veresuhkrutasemele kõige väiksem.

Magus jook asendada vee või naturaalse limonaadiga

Saku Õlletehase turundusjuht Eva Maarend nendib, et karastusjookide tarbimine laste ja noorte seas on murettekitav, kuna neis peituv suhkur mõjub just lastele laastavalt. «Saku Õlletehasel ei olnud aastaid ühtegi karastusjooki tootevalikus just seetõttu, et me ei soovinud tuua turule järjekordset tervisele kahjulikku mittealkohoolset jooki,» tõdes ta. Joogisektoris on kõikjal maailmas tarbijaeelistused kandumas toodetele, kuhu ei ole lisatud suhkrut või maitsetugevdajat. Eesmärk oli töötada välja täiesti süümekavaba jook ja nii sündis maailmas uuenduslik pruulitud limonaad, mis on naturaalse koostisega ehk kuhu ei ole lisatud grammigi suhkrut ega ühtegi maitsetugevdajat. Limonaadi valmistatakse odra pruulimisel, mis tagab maksimaalse naturaalsuse.

Toitumisspetsialist lisab, et kui poest siiski osta valmistoodangut, siis tasub jälgida, et tootel oleks kirjas «ilma lisatud suhkruta» või valida näiteks maitsestamata jogurtid. «Jookide puhul eelistada kindlasti puhast vett või mahlade puhul sajaprotsendiliselt naturaalseid jooke,» lausus Järva.

Suure suhkrusisaldusega tooted

Karastusjoogid

0,5-liitrises limonaadis on umbes 50 grammi ehk 12 teelusikatäit suhkrut. Juues pool liitrit karastusjooki päevas, saab sellest aastas umbes 14 kg suhkrut.

Vitamiinidega vesi

0,5-liitrises vitamiinidega vees on umbes 25 grammi suhkrut ehk üle poole soovitusliku päevase lisatud suhkrute maksimaalse normi.

Spordijoogid

0,5-liitrises spordijoogis on umbes 38 grammi suhkrut.

Mahlad

Kuigi mahladele ei tohi tootmisel suhkrut lisada, sisaldavad need nö looduslikke suhkruid. Näiteks viinamarjamahlas on umbes 14-16 grammi ning apelsinimahlas umbes 9-10 grammi suhkruid 100 grammi mahla kohta.

Smuuti

200 ml klaasis smuutis on umbes 30 grammi nö looduslikke suhkruid.

Nektarid

Nektarile lisatakse liitri valmistoote kohta suhkrut või looduslikku mett kuni 20 protsenti.

Magustatud kohupiim

300 grammises magusas kohupiimapasta pakis on umbes 35 grammi lisatud suhkruid. See on näiteks koolieeliku päevane maksimaalne lubatud suhkrute kogus.

Šokolaad

100 grammises tahvlis 56 protsendilises šokolaadis on suhkruid umbes 40 grammi, mis on kõik lisatud suhkrud.

Kummi- ja närimiskompvekid

100 grammi kohta sisaldavad kummi- ja närimiskompvekid ning iirised 60-65 grammi lisatud suhkruid, karamellkompvekid isegi ligi 70 grammi.

Tagasi üles