Leiti võimalik juhtlõng USAs esinenud e-sigareti kasutajate müstiliste haigestumiste loos

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
18-aastane Adam Hergenreder Illinois osariigist sattus laupäeval intensiivravisse e-sigareti kasutamisest tingitud ägeda kopsukahjustusega.
18-aastane Adam Hergenreder Illinois osariigist sattus laupäeval intensiivravisse e-sigareti kasutamisest tingitud ägeda kopsukahjustusega. Foto: Stacey Wescott / Chicago Tribune / ZUMAPRESS.com

USAs sattus lühikese aja jooksul suur hulk e-sigareti kasutajaid tõsiste hingamisteede haigustega haiglasse ning kuigi kõiki juhtumeid seostati vaporisaatoritega, jäi seletamatuks äkiliste haigestumiste põhjus. 

USA toidu ja ravimiameti sõnul teatati 25 osariigis 215 taolisest juhtumist, kus e-sigareti kasutaja sattus raske hingamisteedehaigusega haiglasse või isegi suri, vahendab New York times. Paljude haigusjuhtude ühendavaks lüliks oli kanepis oleva psühhoaktiivse koostisosa THC kasutamine e-sigaretis. Nüüd on uurijad leidnud juhtumite võimaliku põhjusena vitamiin E, vahendab NPR.

Laboritestid tuvastasid tõsiselt haigestunud inimeste e-sigarettides kasutatud kanepitoodete täitepadrunites kõrge E-vitamiini taseme. Iga testitud patsiendi e-sigareti täiteanum sisaldas vähemalt ühte vitamiin E atsetaati. Vitamiin on tavaliselt ohutu, kui seda tarvitatakse keemi või toidulisandina, kuid sissehingates võib muutuda tervisele kahjulikuks.

Tervisevolinik Howard Zuker sõnas uudistekanalile, et sügavale kopsu tõmmatuna võib E-vitamiin tõsiseid probleeme tekitada. Tema sõnul leiti laboritestides väga kõrged vitamiin E tasemed, kusjuures E-vitamiin moodustas vahel isegi poole e-sigareti vedelikust. E-vitamiini ei leitud nende patsientide täiteanumatest, kes tarvitasid ainult nikotiiniga tooteid. Pole selge, kas osad patsiendid võisid tarvitada nii THCd kui ka nikotiini sisaldavaid e-sigareti vedelikke. Zukeri sõnul ei ole teised võimalikud ohtlikud ained veel välistatud ning E-vitamiini seos ei ole täiesti kindel.

Toidu ja ravimiameti kätte jõuab aina rohkem patsientide proove ning neid testitakse erinevate kemikaalide osas. Vaadeldakse neis sisalduvat nikotiini, THCd kui teisi kannabinoidide, lisaaineid, pestitsiide, opioide ja toksiine. Ühtegi ainet ei ole veel tuvastatud läbivana kõikides proovides. Zukeri sõnul ei ole vitamiin E lubatud lisaaine New Yorki meditsiinilise marihuaana programmis ning sellised tooted on ostetud nö mustalt turult.

Zukeri sõnul tõusevad e-sigarettide kasutamisega seotud kopsuhaiguste juhud. Üldiselt ei soovitata e-sigarettide kasutajatel tarvitata mittereguleeritud tooteid, sest neid ei ole testitud ning need võivad sisaldada kahjulikke aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles