Varajased vähi sümptomid, mida ei tohiks eirata

Lilian Laanepere
Copy
Varajane avastamine võib päästa elusid.
Varajane avastamine võib päästa elusid. Foto: Shutterstock

Halb enesetunne ei tähenda ilmtingimata, et tegemist on vähiga, kuid on sümptomeid, mille püsimisel tuleks nendest arstile teada anda.

Vähk on haigus, mis võib põhjustada mitmeid erinevaid sümptomeid, mis sõltuvad vähi tüübist, asukohast, staadiumist ja inimese enda tervislikust seisundist. Mida varem vähk avastada, seda suurem on tõenäosus, et ravi on edukas ning vähk ei jõua levida teistesse keha piirkondadesse. Seetõttu on oluline mõne näiliselt seletamatu sümptomi püsimisel pöörduda arsti poole.

  1. Seletamatu kaalukaotus – kui kaotad elustiili muutmata lühikese aja jooksul enam kui viis kilogrammi, peaks sellest kindlasti arstile rääkima. Vähki seostatakse ennekõike kaalukaotusega, kuid ka kaalutõus võib olla hoopis vähi sümptom. Äkiline kaalutõus vöökohas võib anda märku munasarjavähist.
  2. Püsiv väsimus, mis ei kao ega leevene ka pärast puhkust. Tegemist ei ole tavapärase kurnatusega, vaid tundega, et inimene ei jaksa teha igapäevaseid asju, mida varem jaksas. Vähk kasutab arenemiseks keha varusid ja toitaineid ning see mõjub inimese organismile kurnavalt.
  3. Sage palavik, millega ei kaasne teisi külmetuse sümptomeid, võib samuti olla vähi sümptom. Sageli tekib palavik öösiti ning sellega kaasneb rohke higistamine.
  4. Vähid, mis mõjutavad immuunsüsteemi, võivad põhjustada haavandeid, mis ei parane (näiteks suuõõnes) ning sinikaid, mis tekivad ilma, et inimene oleks endale haiget teinud. Samuti võib inimene äkitselt väga sageli haigestuda viirustesse.
  5. Mõnda tüüpi vähid – näiteks kõhunäärmevähk ja söögitoruvähk – võivad muuta inimese söögiisu ning seedimist. Inimesel võib olla raskusi neelamisega, esineda sage kõhuvalu, pärast söömist püsida pikalt puhitustunne ning tekkida iiveldus. Samuti võib olla pidevalt tunne, et kõht on täis ka siis, kui inimene tegelikult söönud pole.
  6. Pikaajaline valu seljas võib viidata rinna- või kopsuvähile, valu rindkeres võib olla leukeemia või kopsuvähk, pikaajaline kõhuvalu võib märku anda kõhunäärmevähist. Kaela-, näo- või peavalu võib olla kilpnäärme või suuõõnevähi sümptomiks.

Lugu ilmus esmakordselt aastal 2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles