Lühem kasv võib soodustada levinud kroonilise haiguse riski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Diabeetik veresuhrunäitu määramas
Diabeetik veresuhrunäitu määramas Foto: Andriy Popov / PantherMedia

Pikka kasvu inimestel võib olla suurem risk vähki haigestuda. Hiljuti ajakirjas Diabetologia avaldatud uuringus selgus, et lühikestel inimestel on suurem teist tüüpi diabeedi risk.

Uurijad analüüsisid rohkem kui 2500 keskealise Saksamaal elava mehe ja naise andmeid. Välistades tulemusi mõjutada võivad faktorid, nagu vanus, elustiil, haridus ja vööümbermõõt, leidsid uurijad, et pikem kasv seostus madalama diabeediriskiga, vahendab CNN.

Osalejate pikkused varieerusid meeste puhul 169,7 sentimeetrist 180 sentimeetrini ja naistel 157,8 sentimeetrist 168 sentimeetrini. Leiti, et nii naiste kui ka meeste puhul oli diabeedi risk 30 protsenti madalam iga kümne sentimeetri pikkuse kohta. Seos suurema pikkuse ja madalama riski vahel võib tulla väiksemast rasvasisaldusest maksas ja verelipiidide tasemest. Uuringu tegijad väidavad samuti, et lühemaid inimesi tuleks kontrollida diabeedi ja südamehaiguste riskifaktorite osas. Kuna maksas olev rasv suurendab lühematel inimestel riski nii palju, võiks olla abi selle vähendamisest.

Uuringus mitteosalenud diabeediuurija Gail Melkus sõnas, et tulemusi tuleks vaadata ettevaatusega, sest tegu on andmeanalüüsiga, mitte põhjusliku seosega. Lühemad inimesed ei peaks tema sõnul kohe arvama, et neil on võimatu diabeeti vältida ning pikad inimesed pole samuti ohust priid, eriti kui neil esinevad muud suhkruhaigust soodustavad tegurid. Siiski tõstatab uuring küsimuse, kas lühike kasv võib olla veel üks diabeedi riskifaktor, nendib teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles