Kõrvits on toitaineterohke köögivili, mis sisaldab ohtralt vitamiine ja mineraale, kuid vähe kaloreid. Sellele on omistatud mitmeid tervislikke omadusi.
Viis põhjust, miks süüa sügisel palju kõrvitsat
- Kõrvits on silmadele kasulik – 130 grammi kõrvitsat sisaldab üle 200 protsendi päevasest A-vitamiini vajadusest. A-vitamiin aitab hoida silmade tervist ning hoiab naha noorena. Kõrvitsas sisalduv beetakaroteen kaitseb nahka UV-kiirguse eest ning ennetab vananemist.
- Kõrvits sisaldab suures koguses C-vitamiini, mis on antioksüdant ning toetab immuunsüsteemi toimimist. Antioksüdandid kaitsevad organismi vabade radikaalide eest, mis kiirendavad vananemist ning suurendavad krooniliste haiguste riski. C-vitamiin aitab raual imenduda ning leevendab oksüdatiivset stressi. 130 grammi kõrvitsat sisaldab 19 protsenti päevasest C-vitamiini vajadusest.
- Kõrvits täidab kõhtu – selles sisalduvad kiudained ja mineraalid tekitavad kiirelt täiskõhu tunde ning langetavad halva kolesterooli taset. Teadlased leidsid, et kõrvitsaekstrakt suurendab 30 päeva jooksul veresuhkrut reguleeriva hormooni kogust 36 protsenti, mis tähendab, et kõrvits aitab stabiliseerida veresuhkru taset ning võib leevendada diabeedi sümptomeid.
- Kõrvits toetab närvisüsteemi, sest sisaldab magneesiumi, mis aitab kehal energiat toota, lihaspingeid leevendada ning parandab mälu. Samuti sisaldab kõrvits palju tsinki, mis kiirendab aju signaale ning parandab ajus eri piirkondade vahelisi ühendusi.
- Kõrvits sisaldab rohkem kaaliumi kui banaanid. Kaalium on vajalik mineraal lihaste tööks, seedimise reguleerimiseks ja vererõhu normi piires hoidmiseks. See parandab inimese energiataset, aitab hoida luutihedust ning ennetab ja vähendab insuldiriski.