E-sigaretiga seotud haiguse tõttu on kooliõpilase kopsud nagu 70-aastasel

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Adam Hergenreder haiglas septembri alguses.
Adam Hergenreder haiglas septembri alguses. Foto: Stacey Wescott / Chicago Tribune / ZUMAPRESS.com

18-aastase Adam Hergenreder´i harjumus tõmmata e-sigaretti oleks talle peaaegu elu maksnud.

Eelmisel kuul sattus USAst Illinois osariigist pärit õpilane haiglasse olles kasutanud e-sigarett rohkem kui poolteist aastat, vahendab CNN. Nüüd sarnanevad tema kopsud 70-aastase inimese omadele, ütlesid arstid.

«On hirmutav mõelda, mida see väike seade mu kopsudele tegi,» sõnas Adam uudistekanalile. Ta on üks paljudest e-sigarettide kasutajatest USAs, kes on haigestunud müstilisse e-sigarettidega seotud kopsuhaigusesse. Suur osa haigestunutest on noored inimesed ning uurijad ei ole veel haiguse põhjust suutnud tuvastada.

Adam kasutas e-sigarettides nikotiini ja THC-ga tooteid. Ta pole kindel, kas tema kopsud kunagi taastuvad ning kas ta saab enam maadlemisega tegeleda.

Adam Hergenreder pole kindel, kas saab kopsuhaiguse tõttu enam maadlusega tegeleda.
Adam Hergenreder pole kindel, kas saab kopsuhaiguse tõttu enam maadlusega tegeleda. Foto: Kuvatõmmis CNN i videost

Üle terve USA on teatatud juba 450 võimalikust kopsuhaiguse juhust, mida seostatakse e-sigarettidega. Kuue juhtumi puhul on haigus lõppenud surmaga. USA haiguste kontrolli ja ennetuse keskus on olukorda nimetanud puhanguks.

USA president Trump plaanib nüüd turult eemaldada maitsega e-sigaretid ja jätta müügile vaid tubakamaitselised. Sellega loodetakse vähendada noorte e-sigarettide tarbimist. USA toidu- ja ravimiameti andmetel on veerand keskkooli õpilastest kasutanud e-sigarette ja suurem osa neist tarvitavad seadmetes puuvilja-, mentooli- ja piparmündimaitselisi vedelikke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles