Galerii: peaminister allkirjastas Maailma Vähideklaratsiooni

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy

13. septembril allkirjastasid Eesti peaminister Jüri Ratas, Rahvusvahelise vähivastase võitluse liidu (UICC) juht Cary Adams ja Eesti Vähiliidu nõukogu esimees Vahur Valvere vähiliidu eestvedamisel Maailma vähideklaratsiooni.

Maailma vähideklaratsiooni põhieesmärkideks on oluliselt vähendada vähist tingitud enneaegseid surmasid, suurendada vähist tervenenute hulka ja parandada vähipatsientide elukvaliteeti. Deklaratsioon kutsub valitsuste liidreid ja tervishoiu teemaga tegelevaid poliitikuid üles vähendama vähikoormust, tunnustama suuremat võrdsust ja integreerima vähikontrolli teema tervise töökavadesse.

Maailma vähideklaratsioon käsitleb paljusid teemasid, näiteks vähipatsientide õigusi, vähiennetust, diagnostikat ja ravi, siinhulgas ka toetus- ja taastusravi, vähiuuringuid ja riiklikke vähiprogramme. Esmakordselt võeti Maailma vähideklaratsioon vastu 2013. aastal. Praeguseks on sellega liitunud 116 riiki. 

Maailma vähideklaratsiooni allkirjastamise puhul toimus Rahvusooperis Estonia 13. septembril heategevuskontsert, mille tulu läheb vähi ennetamiseks ja varajaseks avastamiseks. 

Heategevuskontserdil esinesid külalised välismaalt – metsosopran Annely Peebo Austriast, sopran Perrine Madoeuf Prantsusmaalt, bariton Jānis Apeinis Lätist ja Eesti ooperi- ja balletisolistid, koor ning sümfooniaorkester. Dirigeeris Risto Joost. Kava armastatud ooperitest, operettidest ja ballettidest pani kokku Arne Mikk. «Laulmine on minu elu,» sõnas Annely Peebo kontserdiks valmistudes, «aga eriti hea tunne on laulda kontserdil, mille tulu aitab päästa kellegi teise elu!» 

Eesti Vähiliit 

MTÜ Eesti Vähiliit keskendub oma töös ennetustegevusele, tervislike eluviiside populariseerimisele ja haiguste varajasele avastamisele. Olulisel kohal on vähihaigete elukvaliteedi parandamine ja vähktõvega seotud sotsiaalsete probleemide lahendamine. www.cancer.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles