Millised on Eestis taas kanda kinnitava läkaköha varased tunnused?

PM Tervis
Copy
Läkaköha võib saada aastaringselt.
Läkaköha võib saada aastaringselt. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Kui Terviseameti andmeil said mullu läkaköha diagnoosi 31 inimest, siis sel aastal on olnud haigusse nakatunute arv juba kaks korda suurem. Kuidas end läkaköha eest kaitsta ja millised on selle tundemärgid?

Läkaköha on väga kergesti nakkav haiguse varajases staadiumis, vahendab Terviseamet. Esimese kahe haigusnädala jooksul nakatuvad kuni 90 protsenti läkaköha vastu vaktsineerimata haigega kokkupuutunud inimestest. Haiguse inkubatsiooniperiood on keskmiselt 7 kuni 10 päeva, ulatudes 5 kuni 21 päevani. 

Läkaköha on äge hingamisteede nakkushaigus, mille tekitajaks on kurgus ja ninaneelus paljunev bakter Bordetella pertussis. Haigust iseloomustavad pikka aega, nädalaid ja isegi kuid kestvad köhahood. Läkaköha kutsutakse ka 100 päeva köhaks. Enne läkaköha vastu vaktsineerimise alustamist oli väikelaste suremus läkaköhasse umbes üks protsent. Laste vaktsineerimine on vähendanud läkaköhasse haigestumist ligikaudu 150 korda.

Haigusnähud sarnanevad külmetusega

Esimesed haigusnähud on sarnased külmetushaigusele – nohu, aevastamine, väike palavik, kurguvalu ja kerge köha. Köha muutub järk-järgult tugevamaks, ühe-kahe nädala pärast kujuneb välja aeglaselt intensiivistuv, läkaköhale iseloomulik hootine köha. Väikelastele on tüüpiline köhahoo lõpus vilinaga sissehingamine, köhahoog võib lõppeda ka oksendamisega. Köhahood esinevad sageli öösiti.

Ennetamine nõuab vaktsineerimist

Läkaköha läbipõdemise järgne immuunsus ei ole eluaegne ja läkaköha võib elu jooksul põdeda rohkem kui üks kord. Ka läkaköha vaktsineerimise järgselt tekkinud immuunsus ei ole eluaegne. Läkaköha vaktsiini manustatakse koos difteeria ja teetanuse vaktsiiniga, mille esimene doos tehakse kolmekuuselt. Vaktsiini manustamise järel kulub kaks nädalat immuunsuse väljakujunemiseks. Immuniseerimiskava järgi manustatakse kokku kuus läkaköha vaktsiinidoosi, neist viimane 15-16 eluaasta vanuses.

Läkaköha leviku piiramiseks tuleb vältida haigega otsekontakte ja mitte lubada lasteaeda, kooli nakkusohtlikul perioodil 21 päeva jooksul või siis vähemalt 5-päevase ravikuuri jooksul. Kõikide diagnoositud läkaköha juhtude kohta teavitavad arstid Terviseametit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles