Sotsiaalkomisjon kahtleb valmiduses apteegireform läbi viia

PM Tervis
Copy
Apteegireformiga peavad kõik apteegid minema kutseliste proviisorite omandusse.
Apteegireformiga peavad kõik apteegid minema kutseliste proviisorite omandusse. Foto: elmar gubisch / PantherMedia / elmar gubisch

Riigikogu sotsiaalkomisjon kuulas tänasel istungil ära apteegireformi osalised ja jõudis seisukohale, et reformi jõustumiseks tuleb kõigil veel palju vaeva näha.

Sotsiaalkomisjoni liige Priit Sibul märkis, et viis aastat tagasi kehtestatud apteegireformi on ühel või teisel perioodil toetanud kõik parlamendierakonnad. «Arvestades, et apteegireformi pole suudetud tänaseks realiseerida ning seaduse rakendamiseni on jäänud pelgalt mõni kuu, tuleb olukorrale pooli rahuldav lahendus leida. Minul puudub usk, et seda reformi on võimalik järelejäänud ajaga realiseerida,» ütles ta.

Sibula sõnul tuleb poliitikutel uuesti maha istuda ning mõistlikku lahendust ja kompromissi otsida. «Plaanin selle küsimuse lähiajal ka koalitsioonis tõstatada, et tekkinud olukorrale leida lahendus nõnda, et patsiendid ei peaks muretsema,» sõnas Sibul.

Ka sotsiaalkomisjoni liige Hele Everaus tõdes, et praegune olukord on patsiendi poolt vaadatuna murettekitav, kuna istungil tekkis hulk küsimusi reformi lõpliku realiseerumise osas. «Rohkem kui nelja aasta jooksul on proviisorid omandanud umbes 40 apteeki. Pooled praegustest apteekidest ei vasta seaduses esitatud nõuetele ja on oht, et aprilliks ei jõuta reformiga valmis ning ravimitega varustatus võib kannatada.»

Järgmise aasta 1. aprillil jõuab lõpule viieaastase üleminekuajaga apteegireform, mille tulemusel lahutatakse ravimite jae- ja hulgimüük ning apteekide pidamise õigus jääb üksnes proviisoritele. Reformi eesmärk on suurendada konkurentsi hulgimüügiturul, vähendada apteegiteenuse sõltuvust ravimite hulgimüüjate ärihuvidest ja suurendada proviisori kutsealast vastutust apteegiteenuse kvaliteedi eest.

Kohtumisel osalesid Sotsiaalministeeriumi, Ravimiameti, Eesti Apteekide Ühenduse, Eesti Ravimihulgimüüjate Liidu, Eesti Apteekrite Liidu ja Eesti Proviisorite Koja esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles