Kahelt surnud eestlaselt on leitud M.V. Wooli kalatehasest pärit listeeriabakter (9)

Copy
Külmsuitsukala.
Külmsuitsukala. Foto: Esben Hansen / PantherMedia / Esben Hansen

Eesti kalatehases M. V. Wool pesitsev listeeriabakter on nakatanud Eestis üheksa inimest, kellest kaks on surnud, selgub täna eetrisse minevast «Pealtnägija» loost. 

Mitme riigi uuringud viitavad, et Tallinna külje all Harku lähistel tegutseva M. V. Wooli kalatehases möllab muteerunud ja väga agressiivne listeeriabakter. Senistel andmetel on nakatunuid üle Euroopa juba 26, neist kuus inimest on surnud.

Eestis on sama kalatehase toodangust saadud listeeriabakter nakatanud üheksa inimest, kellest kaks on surnud, selgub «Pealtnägija» kolmapäeval eetrisse minevast loost, vahendab ERR

Veterinaar- ja toiduameti tellitud geneetilised analüüsid tuvastasid, et agressiivne ja nakkav listeeriabakter pärineb Eesti suurima kalatootja M. V. Wooli tehasest. Konkreetse tüvega baktereid on leitud nii kalatehase tootmishoonest kui ka haigestunud inimestelt, vahendab BNS. 

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on kalatehas inspektorite valvsa tähelepanu all ja praegu kontrollitakse põhjalikult iga tehasest väljuvat tootepartiid.

M. V. Wooli kalatehase omanik ja juhataja Mati Vetevool eitab, et ohtlik bakter on pärit nende tehasest, vaid peab süüdlaseks Norra ja Soome kalakasvatusi, kust bakter tema väitel nende tehasesse jõudis. 

Möödunud aastal tabas Eestit ootamatu listeeriapuhang, mille käigus haigestus 28 ja suri seitse inimest. Veterinaar- ja toidulabori molekulaaranalüüsi osakonna juhataja Taavi Riit ütles, et värskete analüüside põhjal on võimalik osa neist juhtumitest seostada just M. V. Wooli tehasega.

Listerioos on bakteri Listeria monocytogenes poolt põhjustatud nakkushaigus, mis ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi ning avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmete põletiku või seedetrakti häiretena.

M.V.Wool`i juht: probleem tekkis külmaahelas

«Alates märtsist 2019 on M.V.Wool olnud Eesti enimkontrollitud toidutööstusettevõte ning kogu väljuv toodang on VTA kontrolli all. Alates 1. aprillist 2019 on M.V.Wool võtnud toodete säilivusaja viimasel päeval üle 600 proovi (nn kestvuskatsed) listeeria (Listeria moncytegenese) arvuliseks määramiseks kogu tootesortimendis. Tänase seisuga on kõik proovid vastanud EL-i piirnormidele suure varuga. Sellega oleme tõestanud, et tooteid on ohutu tarbida «kõlblik kuni» kuupäevani, juhul kui on järgitud tootja poolt kehtestatud säilitustingimusi,» ütles M.V.Wooli juhataja Mati Vetevool.

«EL-is lubatud listeeriabakteri sisaldus on 100 ühikut (Lm (cfu/g)). Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) juunis avaldatud raport kinnitab, et alates eelmisest aastast M.V.Wooli ruumides võetud proovides jäi näitaja alla 10 ühiku ning paaril korral ulatus 40 ühikuni. Piirnormi ületavad näitajad esinesid Prantsusmaa jaekaubandusettevõttes (näitaja 400 ühikut) ning Taani hulgikaubandusettevõttes (üle 570 ühiku). Mõlemal juhul on M.V.Woolil dokumentaalne tõestus, et antud kauba säilitamise temperatuuri on rikutud ning probleem on tekkinud hilisemas külmaahelas,» sõnas Vetevool.

M.V.Wool`i juhi sõnul kontrollitakse pisteliselt bakterite toorkalas esinemist, kasutades selleks ametlikult akrediteeritud toidulaboratooriume. Ettevõte teatanud näiteks 16. septembril VTA-le, et tagastas ühele Soome kalakasvatusettevõttele sealt saabunud ligi viis tonni mittenõuetekohast toorainet ja kandis kalakasvataja oma musta nimekirja.

«See ei olnud esimene kord, kui tarnitud toorkala ei vastanud nõuetele ning seetõttu tuleb põhjalikult uurida Soome ja Norra kalakasvatusettevõtete toodangu vastavust normidele, kuna kõlbmatu tooraine võib jõuda tarbijateni erinevate kalatöötlejate kaudu,» lausus Vetevool.

Vetevool märkis, et lisaks kvaliteedi tagamisele tootmispoolel toimetatakse kalatooted edasimüüjateni spetsiaalsetes külmutusautodes, et tagada toodete õige säilitustemperatuur, vastavalt tootele kas vahemikus 0 kuni 4 kraadi või sügavkülmutatuna -18 kraadini. «Küll ei suuda me kontrollida edasist müügiahelat ning saame vaid kontrollida edasimüüja ladu».

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles