Uuem tehnoloogia ja lahendus nahahoolduses: mis on IPL (Intense Pulsed Light)?

Copy
Vasakult:
Esteetilise meditsiini õde Kristine Kõps,
Dermatoloog/ esteetilise meditsiini arst Marge Tampere,
Esteetilise meditsiini õde Elli Maria Mäesalu
Vasakult: Esteetilise meditsiini õde Kristine Kõps, Dermatoloog/ esteetilise meditsiini arst Marge Tampere, Esteetilise meditsiini õde Elli Maria Mäesalu Foto: Medicina Kliinik

Mis on IPL ja milleks seda lahendust kasutatakse?

IPL (Intense Pulsed Light) on lühendiks intensiivsele pulseerivale valgusele - piltlikult öeldes suuname justkui sähviva valguse sügavamatesse nahakihtidesse. Seda kasutatakse punetuse, akne, rosaatsea, pigmendilaikude, soovimatute karvade ja fotovananenud naha ravis.

Mille poolest on antud IPL tehnoloogia efektiivsem senistest lahendustest?

Konkreetselt Nordlys IPL kasutab kitsast lainepikkust, mis võimaldab kasutada protseduuridel poole vähem energiat. Tänu sellele saab ära hoida ebameeldivad kõrvaltoimed ja on vaja vähem protseduure tulemuse saavutamiseks. Nordlys IPL omab patenteeritud “dual mode filter” süsteemi, mis elimineerib kõik ebavajalikud ja potentsiaalselt ohtlikud lainepikkused, muutes selle üheks ohutuimaks IPL aparaadiks. Arvestada tuleb alati ka patsiendi omapäradega ja kohandada vastavalt neile protseduuri läbiviimist.

Kas IPL teeb haiget?

Üldiselt kirjeldatakse seda protseduuri kui kummipaela naksatust ja sellele järgnevat kuumatunnet nahal. Näonahal, millel on rohkem probleeme, on tavaliselt protseduur valulikum ja ebameeldivam. Seda seetõttu, et valgusel on palju sihtmärke, kuhu neelduda, ja oma toimet avaldada. Valguskiire mõjul tõmbuvad kokku näiteks punetust tekitavad veresooned ja “kõrbevad” melaniini sisaldavad pigmendilaigud. Protseduur kulgeb õnneks üsna kiirelt ja valulikkus taandub pea koheselt. Kindlasti tasuks protseduuri kestel mõelda, et valutunne/kuumatunne ei ole õige tehnoloogia korral nahale kuidagi ohtlik.

Milliste probleemide/murede korral on IPL parim lahendus?

IPL raviga saab ohutult ja efektiivselt lahendada mitmeid nahaprobleeme nagu punetus, akne, pigmendilaigud, soovimatud karvad, rosaatsea ja fotovananemine. Seejuures neist viimane ei ole lihtsalt esteetiline naha kõrvalekalle, vaid ka ebaterve naha tundemärk.

Nende kõikide probleemide puhul toimib ravi aga tõesti efektiivselt, sest Nordlys IPL suudab leida just õige sihtmärgi, mida töödelda. Akne puhul on see näiteks rasunääret varustava veresoone blokeerimine, pigmendilaigu puhul pruunika melaniini “kõrvetamine”, punetuse ja kapillaaride puhul hemoglobiin veresoones ning karvade puhul jällegi melaniin karvasibulas. Tegeletakse alati ainult vajalikuga, see tähendab kindla probleemiga, mitte ei kahjustata kõrvalolevaid kudesid.

Kaua kestab IPL protseduuridest taastumine?

IPL protseduurist taastumine toimub üsna kiirelt, nahale peab aga aega andma ca kaks nädalat lõpliku tulemuse näitamiseks. Oleneb muidugi ka probleemist ja protseduuri ulatusest. Vahel tegeletakse ainult üksiku piirkonnaga, teinekord terve näoga ja intensiivsemalt. Samal päeval peab arvestama punetusega, kliinilise pildi intensiivistumisega (varasem punetus läheb hullemaks ja pigmendilaigud tumedamaks), õhetus- ja kuumustundega. Harvem võib esineda ville või koorikuid, mis taanduvad nädalaga. Leevendamiseks võib kasutada aaloe geeli või külmakotti. Jumestuse pealekandmisega võiks oodata 24 tundi.

Kui suur peab olema rahakott, et Nordlys IPL tehnoloogiast abi saada?

Seda on väga raske üheselt öelda. Näonahaprobleemid ja nende ulatus on inimestel erinevad. Protseduurid on aga tõesti efektiivsed ja nende tulemus püsib kaua, kui ise ka kodus nahka õigesti hooldada. Hinnavaatluse juures peaks kindlasti arvestama, et tegemist on tõhusa, ohutu ja tõenduspõhise ning teadliku lähenemisega. Tihti piisab 2-4 korrast kuuajalise intervalliga ja edaspidi vastavalt vajadusele, näiteks korra-paar aastas. Põhjalik nõustamine, kuidas koduse nahahooldusega protseduuri tulemust toetada ja säilitada, on samuti vajalik.

Mida peaks teadma enne IPL protseduurile minekut?

Kui on eelnevalt tehtud muid protseduure, näiteks happekoorimisi, siis see on ainult teretulnud. See tähendab, et nahk on juba tugevamaks protseduuriks nn ette valmistatud. Vahel, kui meie juurde tuleb inimene, kes ei ole varem ühtegi protseduuri endale teha lasknud, siis me soovitame teinekord esialgselt ka vaid nahka ettevalmistavaid protseduure, milleks ongi happekoorimised või süvaniisutamine või muu sarnane. Põhiline ongi, et nahk oleks niisutatud ja ettevalmistatud, siis toimib IPL ravi kõige paremini. IPL protseduur kestab koos konsultatsiooniga umbes tund aega.

Hästi oluline on siinkohal ka kosmeetikute ja tervishoiutöötajate koostöö. Ideaalis võiks nahaprobleemidega tegelemine toimida step-by-step. See tähendab, et alustada kergematest protseduuridest ja vajadusel liikuda tugevamateni. Kosmeetikud näiteks saavad suurepäraselt valmistada naha IPL raviks ette. IPL ravi aga peaks teostama Terviseameti ametlikus registris registreeritud tervishoiutöötaja, kellel on vastav väljaõpe. See kõik on vajalik, kuna tegemist on üsna intensiivse ja tugeva lähenemisega, mis sisaldab endas mitmeid meditsiinilisi teadmisi. Kui pindmised happekoorimised ei ole kosmeetiku juures pigmendilaikude helendamisel/eemaldamisel tulemusi andnud või punetavat näonahka rahustanud, siis olekski järgmine samm pöörduda kliinikusse ja seda võimalust võiks klientidele pakkuda. Sama kehtib tegelikult ka esmatasandi tervishoiutöötajate (pereõed ja- arstid) poolt jagatava infoga. Ka nemad saavad antud muredega suunata patsiendid otse vastavale protseduurile vastavasse kliinikusse, et tagada kiirem leevendus lühema ravijärjekorraga. Oluline on just ka kliendi/patsiendi teadlikkuse tõstmine ja talle valikuvõimaluste pakkumine.

Dr Marge Tampere (dermatoloog/ esteetilise meditsiini arst) kommentaar:

IPL ravi on nagu käepikendus dermatoloogilisele ravile ja hooldusele. Probleemidele, mida ei saa lahendada ravimitega, tuleb appi IPL (punetus ja laienenud kapillaarid rosaatsea puhul, akne armid ja jääknähud aktiivse ravi järgselt). Väga oluline on ka fotonoorenduse võimalus. Inimese vanuse üle otsustatakse kõige sagedamini näo ja käte naha järgi. Arstina saan nõustada igapäevase päikesekaitse olulisust ja soovitada naha vananemist pidurdavaid hooldustooteid, kuid olemasolevaid fotovananemise ilminguid need enam ei eemalda. Päikesest kahjustatud ja vananenud nahk on lõtv ja krobeline, kortsudele lisaks esineb ka ebaühtlast pigmentatsiooni ja laienenud kapillaare. IPL on tõhus valik naha üldise väljanägemise parandamiseks ja noorendamiseks.

Tekst: Elli Maria Mäesalu

Facebook: Medicina Kliinik

instagram: medicinakliinik

www.medicina.ee

Tegevusluba nr L04100 

Copy
Tagasi üles