Perearst: viirus põhjustab silmapõletikku nii väikestel kui suurtel

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Veidrik.
Kersti Veidrik. Foto: Peeter Langovits

Rakvere perearsi Kersti Veidriku sõnul on praegu palju liikvel adenoviirust, mis põhjustab ebameeldivat silmapõletikku nii lastel kui täiskasvanutel.


«Koos ülemiste hingamisteede katarriga põhjustab viirus sageli ka silma limaskesta põletikku. Vahel kaasneb sellega ka palavik ja kurguvalu,» rääkis Veidrik.

Silmad võivad olla punased ja vesitseda ning rähma välja ajada. Vahel ei saa lapsed seetõttu hommikul silmi isegi lahti teha. Enamasti on selline haigus nakkav ja ka kui näiteks üks laps lasteaias või koolis haigestub, siis varsti on seal haigeid juba mitu.

Kui silm on lihtsalt veidi punetav ja ärritatud, võib kasutada käsimüügis leiduvaid silmatilku. Kui aga silmast eritub juba mäda, tuleb pöörduda arsti poole retsepti saamiseks märksa tõhusamate tilkade tarvis.

Mistahes ärrituse puhul tuleks silma kõigepealt puhta veega loputada, kasutades selleks kummagi silma jaoks eraldi puhast lappi. Alles seejärel võib tilku panna.

Silmahädasid võivad põhjustada ka ületöötamisest tingitud silmade väsimine või allergia. Nohu korral võib limaskesta turse sulgeda pisarakanali, silm enam ei puhastu ise ja vesi hakkab silmast jooksma. Põhjusi on teisigi, kuni tõsiste silmahaigusteni välja.

Silmade väsimise ja ülepinge korral soovitab perearst osta apteegist mustikast tehtud preparaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles