Tänasest saab taas apteekides gripi vastu vaktsineerida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin. Foto: Priit Simson

Eesti apteekides saab alates tänasest kuni 17. novembrini taas gripiviiruse vastu vaktsineerida. Vaktsineerimist tehakse tänavu juba seitsmes linnas ja kokku 23 apteegis.

«Selleks, et ennetada ja vähendada gripiviirusesse haigestumist ja gripisurmasid ning tõsta elanikkonna teadlikkust vaktsineerimise tähtsusest, peab gripi vastu vaktsineerimine olema lihtne ja mugav. Seda on üksmeelselt tõdenud kõik peamised Eesti tervishoiuga seotud ametite ja liitude esindajad,» tõdes Eesti Apteekide Ühenduse (EAÜ) juhatuse liige, proviisor Timo Danilov. 

Apteekides vaktsineerimisega tehti algust eelmisel aastal. «Möödunud gripihooajal vaktsineeris end apteekides kokku enam kui 9000 inimest ehk ligi 10 protsenti kogu gripi vastu vaktsineerinud inimeste hulgast,» rääkis Danilov. Vaktsineeritute koguarv oli enam kui kaks korda suurem ülemöödunud hooajast, tõustes 3,2 protsendilt 7 protsendini, seejuures langes nii gripi tõttu surnud inimeste arv kui ka intensiivravi vajanud inimeste arv.

«Kuna eelmisel aastal saatis apteekides vaktsineerimist edu ja inimesed tervitasid seda võimalust heal meelel, teostatakse apteegis vaktsineerimist lisaks Tallinna, Tartu, Jõhvi ja Kuressaare apteekidele tänavu ka Võrus, Rakveres ja Pärnus,» rääkis Danilov.

«Selge on see, et ehkki Eesti elanikkonna teadlikkus gripiviiruse ohtlikkusest ja vaktsineerimise olulisusest on pisut tõusnud, on meil veel väga pikk tee minna, et tõusta ülespoole Euroopa madalaimate näitajate seast. Gripi vastu vaktsineerimise peaksid kindlasti ette võtma kõik riskirühma kuuluvad inimesed – väikelapsed, eakad, kroonilisi haigusi põdevad inimesed ja kõik, kes nendega lähemalt kokku puutuvad. Tuleb arvestada, et gripp võib olla eluohtlik haigus ja parim viis selle eest ennast ja oma lähedasi kaitsta on vaktsineerimine. Seetõttu on soovitatav seda teha ka inimestel, kes riskirühma ei kuulu,» soovitas proviisor.

Praegu vaktsineeritakse apteekides juba 12 Euroopa riigis, osas neist ka apteekrite poolt. Eestis viivad vaktsineerimistoimingut läbi tervishoiuteenuse osutajate juures töötavad vastavasisulise väljaõppe läbinud tervishoiutöötajad.

Vaktsineerida saab tänavu Tallinnas Solarise Apothekas, Viru Keskuse Apothekas, Järve Keskuse Apothekas, Stroomi Keskuse Apothekas, Rocca Al Mare Apothekas, Pelguranna Benu apteegis, Lasnamäe Tervisemaja Benu apteegis, Kristiine Keskuse Euroapteegis, Ülemiste Keskuse Südameapteegis, Magistrali Keskuse Südameapteegis, Lasnamäe Centrumi Südameapteegis ning Sõpruse Rimi Südameapteegis.

Väljaspool Tallinnat saab vaktsineerida Tartus Lõunakeskuse Rimi juures asuvas Apothekas, Eedeni Keskuse Apothekas, Tasku Keskuse Apothekas, Raekoja Apothekas, Pärnus Port Arturi Apothekas ja Pärnu Maksimarketi Südameapteegis, Rakveres Põhjakeskuse Apothekas ja Rakvere Maxima Südameapteegis, Jõhvis Narva maantee 3 asuvas Apothekas, Kuressaares Saare Selveri Südameapteegis ning Võrus Kagukeskuse Südameapteegis.

Vaktsineerimise kellaaegasid saab vaadata veebilehelt www.vaktsineeriapteegis.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles