Müstiline maovähenduslõikuse tüsistus viis naise surnuks nälgimiseni (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kimberly Wall enne (vasakul) ja pärast lõikust.
Kimberly Wall enne (vasakul) ja pärast lõikust. Foto: kuvatõmmis DailyMail

Ülekaaluline naine kahanes 30 kilogrammiseks, sest pärast maost möödajuhtivat kaalukirurgia operatsiooni ei suutnud ta enam piisavalt süüa.

44-aastane Suurbritannias Rochdale´i linnas elav Kimberly Wall läbis kaalukirurgia protseduuri 2008. aastal, sest kartis ülekaalulisuse mõju tervisele. Järgmise kümne aasta jooksul langes Walli kehakaal, kuni ta kaalus vaid 30 kilogrammi, vahendab Daily Mail. 

Kolme lapse ema kaalus enne operatsiooni üle 140 kilogrammi. Pärast protseduuri oli tal söömisega raskusi ning ta suutis korraga süüa vaid mõned suutäied. Seisund muutis ta nii nõrgaks, et naisel oli raskusi kõndimisega või isegi voodist tõusmisega. Arstid üritasid naist korduvalt ravida, kuid tema seisund halvenes pidevalt ja lõpuks määrati ta haiglaravile. Wall suri nädal pärast viimast haiglasse sissekirjutamist. Testid näitasid, et tal tekkis kaalukirurgia operatsioonist tingitud alatoitumusest südamepuudulikkus.

Naist lahanud vägivaldsete surmajuhtumite ametlik uurija kinnitas, et operatsiooniga ei tehtud mingit viga ning et Wall suri eelmise aasta 8. oktoobril pikaajalistesse operatsiooni tüsistustesse. Wall läbis erakliinikus kaalukirurgia operatsiooni, sest oli hakanud üle sööma pärast 18-aastaselt kogetud nurisünnitust. Pärast operatsiooni kaebas naine kurnavate kõhuvalude, iivelduse, väsimuse ja enesekindluse languse üle.

2014. aastal rääkis ta oma protseduurist avalikult ning väitis, et oli lõikuse lasknud teha spetsialisti soovitusel, hoolimata pere hirmudest. Ta ütles ajalehele, et soovis, et poleks seda kunagi teinud. Naine tunnistas, et tahtis püsivat muutust ning ükski proovitud dieet ei olnud soovitud tulemust toonud. «Arvasin, et operatsioon annab mulle elu, millest olen unistanud, kuid ilmnes, et eksisin täielikult. Suudan vaevu midagi süüa. Kui suudan ka midagi neelata, siis pöörab see mu seedimise korrast ära ning tunnen end pidevalt halvasti,» rääkis ta ning tunnistas, et oli ülekaalulisena palju õnnelikum.

Lahkamise teinud koroner Matthew Cox sõnas, et naise toitumisprobleem on haruldane, kuid tuntud komplikatsioon, mis maost möödajuhtiva operatsiooniga tekkida võib. Ta lisas, et Wallil oli probleeme ka ärevuse ja depressiooniga, mis ägestasid söömisraskusi. Tema kinnitusel uuriti naise probleemi põhjust aastate jooksul põhjalikult. Wall sattus kuue aasta jooksul korduvalt haiglasse, kuid kaua ei suunatud teda õige spetsialisti juurde. Naise ema rääkis, et ta määrati kõhuvaluga haiglasse, kuid valu põhjust ei suudetud selgeks teha. Kuigi arstid kaalusid söömishäiret, siis ei nõustunud Wall ise sellega ning väitis, et tahab süüa, kuid ei suuda. Operatsiooniga kaasneb oht, et toitained ei imendu piisavalt ning on teada, et mõnel patsiendil tekib süües valu.   

Maost möödajuhtiv operatsioon on olnud kõige populaarsem maovähendusoperatsioon maailmas, kuigi viimastel aastatel on eelistatumaks olnud pigem mao pikisuunaline resektsioon. Maost möödajuhtiv operatsioon on võrreldes teiste kaalukirurgia protseduuridega kõige keerulisem, kuid toob ka kõige järsema ja suurema kaalulanguse. 

Protseduuri käigus eraldatakse maost väike osa ja ühendatakse sinna külge peensool, mille abil juhitakse allaneelatud toit suuremast maoosast mööda. Oodatav kaalukaotus on 70–80 protsenti ülekaalust. 

Allikas: Thehealthclinic.eu

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles