Teadlased avastasid toidu, mis vähendab sünnituse kestust

Lilian Laanepere
Copy
Datlite söömine kiirendab sünnitust.
Datlite söömine kiirendab sünnitust. Foto: Shutterstock

Datlid on datlipalmi viljad, mis sisaldavad palju inimesele vajalikke vitamiine ja mineraale. Datlitest saab teha siirupit, mis on tervislik suhkru alternatiiv. Uuringutest on selgunud, et datlitel on positiivne mõju ka rasedusele ja sünnitusele.

Jordaania Ülikooli teadlased korraldasid katse, milles uuriti, kuidas mõjutab datlite söömine enne sünnitust selle kulgu ning sünnitusest taastumist. Datlid sisaldavad ühendeid, mis imiteerivad sünnitust mõjutavat hormooni ehk oksütotsiini ning seetõttu võib datlite söömine mõjuda positiivselt. Uuringus osales 114 naist, kes jaotati kahte rühma. Esimese rühma naised sõid neli nädalat enne sünnitust iga päev kuus datlit ja teine rühm ei söönud. Osalejad olid valitud nii, et nende tervisenäitajad – kehakaal, tervislik seisund ja vanus – oleksid võimalikult sarnased.

Tulemustest selgus, et datleid söönud naistel algas sünnitus kiiremini, vähenes oluliselt vajadus see meditsiiniliselt esile kutsuda ning vähenes ka sünnituse kestus. Leiti, et datlite söömine vähendas sünnituse kestust keskmiselt seitse tundi. Samuti vähenes sünnitusejärgne verekaotus – teadlased leidsid, et datleid söönud naised kaotasid umbes 20 protsenti vähem verd kui datleid mittesöönud naised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles