Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Sõnastus mõjutab oluliselt inimese toiduvalikuid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
See, kuidas juurvilju kirjeldatakse, mõjutab inimeste isu.
See, kuidas juurvilju kirjeldatakse, mõjutab inimeste isu. Foto: Shutterstock

Uuest uuringust selgus, et juurviljaroogade kirjeldamine maitset rõhutavate omadussõnadega suurendab tõenäosust, et inimesed neid söövad.

Juurvilju peetakse sageli igavaks toiduaineks, mida tuleb süüa tervise heaks, kuid mille söömine erilist naudingut ei paku. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul peaks inimesed sööma iga päev vähemalt 400 grammi puu- ja juurvilju, et ennetada kroonilisi haigusi nagu vähk, diabeet, dementsus ja südamehaigused.

Stanfordi Ülikooli teadlased korraldasid katse, milles uuriti, kas see, kuidas juurviljadest valmistatud toite kirjeldati, mõjutas inimeste toiduvalikuid. Katses eemaldati ebatervislike toitude kõrvalt positiivsed ja maitset kirjeldavad omadussõnad ning lisati need tervislike juurviljatoitude juurde. Selgus, et värvikad kirjeldused innustasid inimesi rohkem juurvilju sööma.

Sama rühm teadlasi korraldas hiljuti sarnase uuringu, milles osales tudengeid 57 Ameerika ülikoolist. Teadlased jälgisid tudengite toiduvalikuid 185 päeva vältel. Tudengid said valida 71 juurviljaroa vahel, millele oli lisatud maitset rõhutav kirjeldus. Uuringu tulemustest selgus, et maitset rõhutav kirjeldus suurendas juurviljatoitude tarbimist kolmandiku võrra.

Tagasi üles