Uuring annab selgust: kas piimatooted ja suhkur mõjuvad näonahale halvasti?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Uuringus leiti, et aknega inimesed tarbisid sagedamini piimatooteid ja maiustusi.
Uuringus leiti, et aknega inimesed tarbisid sagedamini piimatooteid ja maiustusi. Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Uus uuring seostas suhkru ja piimatoodete tarbimist aknega. Teadlased leidsid, et õhu saastatus ja muud keskkonnategurid mängisid samuti näonaha välimuse juures rolli. 

Teadlaste sõnul võib aidata piimatoodete ja suhkru vähendamine ning oomega-3-rasvhapete ja kiudainete osakaalu suurendamine toidus naha välimust parandada, vahendab Healthline

Aknega inimesed söövad suurema tõenäosusega iga päev piimatooteid, selgus Euroopa dermatoloogia ja veneroloogia akadeemia kongressil Madridis esitletud uuringus. Uurijad vaatasid üle 6700 inimese andmed. Selle asemel, et vaadata ühte keskkonnategurit, vaatasid nad laiemat pilti pakkuvaid eksposoome. Eksposoom on kõigi väliste keskkonnateguritega kokkupuute mõõdik. Sinna alla käib elustiil, toit ja keskkond.

Uurijad leidsid, et peaaegu 50 protsenti aknega inimestest tarbis iga päev piimatooteid, võrdluses 40 protsendiga nende seas, kellel aknet ei olnud. Samuti leidsid uurijad seose igapäevase maiustuste ja magusate jookide tarbimise ja akne vahel. Uuring ei kinnitanud, et maiustused või piimatooted otseselt aknet põhjustaksid, vaid lihtsalt lõi nende vahele seose. Uuringu autori Brigitte Dreno sõnul võivad aga piimatoodete valgud naha geneetilist informatsiooni mõjutada ning tekitada suuremat põletikku ja õlitootmist ning võimalikult ka aknet.

Isegi ilma lisatud suhkruta sisaldavad piimatooted palju suhkrut laktoosi näol. Paljudel pealtnäha soolastel toitudel, nagu juustul või saial, võib olla samuti kõrge glükeemiline indeks. Kõrge glükeemilise indeksiga toit paneb keha insuliini tootma, mis võib olla suuremate aknepuhangute taga. Oomega-3-rasvhapetel on näiteks põletikuvastased omadused ning need võivad aknet rahustada.

Aknet võib mõjutada ka elukoht ja eluviis. Kokkupuude õhusaastega ja stress iseloomustas neid, kellel esines sagedamini aknet. Samuti kasutasid nad sagedamini nahka kahjustavaid hooldusvahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles