Rasv võib ummistada lisaks arteritele ka hingamisteid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Human heart with vessels, lungs, bronchial tree and cut rib cage. X-ray.
Human heart with vessels, lungs, bronchial tree and cut rib cage. X-ray. Foto: Leonello Calvetti/PantherMedia / Leonello Calvetti

Esimest korda leidsid teadlased, et rasv võib ummistada kopse ja hingamisteid, mitte ainult südant.

Rasvade laostumine arterites võib suurendada südameprobleemide tekkimist, kuid nüüd on teadlased leidnud tõendeid, et sarnane ummistumine võib toimuda ka kopsudes ning seda seostatakse ka astmaga, vahendab Science Alert

On juba teada, et ülekaalulisel on kõrgem astmarisk. Enne arvati, et see tuleb liigsest survest kopsudele või põletikust kehas. Nüüd leiti tõendeid, et süüdi võivad olla ka rasvladestused.

Kasutades varasemaid uuringuid, vaatasid uurijad 52 surnud inimese andmeid, kellest 15 inimesel ei olnud astmat ja 21 inimesel oli astma, kuid see polnud surmapõhjus, ning 16 inimest, kes surid astmasse. Värvide abiga toodi välja hingamisteede struktuurid. Üllatuslikult leiti hingamisteede seintel kogunenud rasva. Mida suurem oli kehamassiindeks, seda rohkem oli rasvkude. Leiti, et liigne rasv koguneb hingamisteede seintel, kus see võtab ruumi ja paistab kopsudes põletikku suurendavat.

Teadlased arvavad, et see kitsendab hingamisteid, mis limiteerib õhuvoolu kopsudesse ja sealt välja ning vähemalt osaliselt saab sellega seletada astmasümptomite raskenemist. Paistis, et rasv muudab hingamisteede struktuuri ja see suurendab põletikku, mis on tõenäoliselt astmaga seotud.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles