Põhjus, miks ei tohiks kunagi lennukis kraanivett juua

PM Tervis
Copy
Lennukipardal tasuks eelistada pudelivett.
Lennukipardal tasuks eelistada pudelivett. Foto: Shutterstock

Teadlased hoiatavad, et lennukites pakutav vesi ei pruugi olla puhas ning võib sisaldada mitmeid haiguseid tekitavaid baktereid, sealhulgas E. coli ehk kolibakterit.  

2015. aastal USA-s korraldatud uuringu käigus leiti, et lennukite veepaagid on bakterite vohamiseks ideaalne keskkond. Paakides hoitud vett kasutatakse lennuki pardal kohvi ja tee valmistamiseks ning ka kraanides. Seepärast soovitavad teadlased juua lennukites vaid pudelivett ning kätepesu asemel kasutada antibakteriaalset geeli või märgi salvrätikuid.

Ameerika teadlaste 2004. aastal korraldatud uuringu käigus võeti proovid üle 300 lennuki veepaakidest ning leiti, et 15 protsenti neist sisaldasid kolibakterit. Pärast seda võeti kasutusele karmimad regulatsioonid, mis sundisid lennufirmasid vee kvaliteeti paremini kontrollima. Sellest hoolimata leiti 2013. aasta analüüside käigus, et 12 protsenti lennukite veevarust sisaldas kolibakterit.

Samuti on leitud, et lennukites kasutatav vesi sisaldab suuremas koguses kloori, mis võib põhjustada ärritust nahal ja hingamisteedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles