Uuring leidis toidud, mis soodustavad põletikuvastaseid soolestikubaktereid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Taimsed valgud, näiteks kaunviljad, soodustasid põletikuvastaseid soolestikubaktereid.
Taimsed valgud, näiteks kaunviljad, soodustasid põletikuvastaseid soolestikubaktereid. Foto: Z Jan/PantherMedia / Z Jan

Hollandi Groningeni meditsiinikeskuse ülikooli uuring tõi välja, millist tüüpi dieet suurendab tervislike ja põletikuvastaste kõhubakterite kasvu.

Uurijate tulemused ei ole üllatavad: soolebakterite heaks tuleb tervislikult toituda. Lisaks leidis uuring, et suures koguses suhkrut ja liha teevad asja hullemaks, vahendab Slash Gear

Uurimustöös osales neli gruppi inimesi: osalejad, kes esindasid üldist rahvastikku, Chron'i tõve, põletikulise soolehaiguse ja haavandilise jämesoolepõletikuga patsiendid. Iga inimese unikaalseid soolestikubaktereid analüüsiti roojaproovidest.

Soolestiku mikrobioomi ehk bakterikooslus on tugevasti seotud inimese toidulaua ja üleüldise tervisega. Kehva toitumise tagajärel sureb osa bakteritüvesid ja teised saavad jõudu. Olenevalt toitudest, mida inimene tavaliselt tarbib, võivad soolestikus kasvada näiteks bakterid, mis soodustavad põletikku või ülekaalulisust.

Eelnevad uuringud on seostanud osa bakteritüvesid erinevate tervisekasude ja haigustega ning otsinud muutusi toitumises ja toidulisandeid, mis võiksid aidata teatud krooniliste haigustega inimesi. Uurijad leidsid, et toitumine, mis sisaldab palju kala, pähkleid, kaunvilju ja leiba, seostub kahjulike bakterite vähenemisega. Samuti vähenesid tervisenäitajad, mis viitavad siseelundite põletikule. Lisaks leidis uuring, et punane vein, kala, puuviljad, köögiviljad ning kaunviljad seostusid soolestikubakteritega, mis vähendasid põletikku.

Taimsed valgud seostusid paranenud aminohapete ja vitamiinide biosünteesiga. Samal ajal vähenes liha söömisega «heade» bakterite hulk ning tõusid põletikunäitajad. Suhkru ja kiirtoidu tarbimine seostus rohkema põletikuga ning kasulike bakterite langusega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles