Mehe kõht hakkas ebatavalise seisundi tõttu tootma alkoholi

PM Tervis
Copy
Pärmseente vohamine soolestikus tõi joovastavad tagajärjed.
Pärmseente vohamine soolestikus tõi joovastavad tagajärjed. Foto: simone piccoli/PantherMedia / simone piccoli

Mehe kõhust sai pärast antibiootikumikuuri väike õlletehas – iga kord, kui ta tarbis süsivesikuid, hakkas seedesüsteem nendest kääritama alkoholi.

46-aastasele mehele kirjutati pöidlavigastuse tõttu välja antibiootikume. Nädal pärast ravimite tarvitama hakkamist kurtis mees ebatavalisi muutusi enesetundes, sealhulgas uimasust, depressiivsust, agressiivsust ja mälu halvenemist, kajastab haruldast juhtumit teadusajakiri BMJ Open Gastroenterology.

Algselt diagnoositi mehel depressioon ja talle kirjutati välja antidepressandid.

Ta peeti aga kinni politsei poolt, kes kahtlustas, et mees sõidab purjuspäi – pärast seda hakkasid hargnema seisundi tõelised tagamaad. Mehe vere alkoholisisaldus oli 200 milligrammi detsiliitri kohta, mis tekiks kümne alkohoolse joogi tarbimise tagajärjel. Politsei hinnangul oli mehe käitumine ja kõne segane, tasakaal häiritud. Isegi haiglapersonal ei uskunud, kui mees väitis, et polnud tarvitanud alkoholi.

Üliharuldane sündroom tuli ilmsiks, kui mees pöördus ise ühe Ohio kliiniku poole, kus tehtud testid osutusid normaalseteks, välja arvatud väljaheites leitav Saccharomyces cerevisiae pärmseene ebanormaalselt suur hulk. Viimane aitab fermenteerida süsivesikuid ja seda kasutatakse õlle ja veini kääritamisel. Sama protsess oli käivitunud ka mehe kõhus.

Arstid usuvad, et patsiendi sümptomid käivitas antibiootikumide kasutamine, mis andis voli pärmseente vohamisele soolestikus. Mehe seisukorda parandati probiootikumidega, mis aitasid taastada tavapärase «heade» bakterite taseme kõhus ja välja tõrjuda pärmseened.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles