Teeme selgeks: kas antibiootikumid aitavad ka viirushaiguste puhul?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Haigushooaeg on alanud ja terviseamet tuletab meelde, et antibiootikumid ei aita nakkuste korral, mille tekitajaks on erinevad viirused. Need on tõhusad vaid bakteriaalsete nakkuste puhul.

Artikkel ilmus esimest korda 25. oktoober 2019. 

Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste või gripi korral antibiootikumid leevendust ei too, sest bakteritapjaks mõeldud antibiootikum viirustele ei mõju. 

Terviseamet soovitab võtta antibiootikume ainult siis, kui arst need määrab. Järgida tuleb ka arsti ettekirjutusi. Kui lühendada antibiootikumravi kestust, vähendada annust või mitte pidada kinni õigest antibiootikumide võtmise korrast, võttes näiteks kahe või kolme ettenähtud tableti asemel päevas ühe, võib juhtuda, et organismis pole bakterite hävitamiseks piisavalt ravimit, need jäävad ellu ja võivad muutuda resistentseks.

Antibiootikumide ebaõige kasutamise korral võivad mikroobid muutuda nende suhtes vastupanuvõimeliseks ehk resistentseks. Mikroobitüvede antibiootikumiresistentsus on pärilik ja muudab keerulisemaks seni antibiootikumi(de)le tundlike mikroobide põhjustatud nakkuste ravi. Sellisel juhul tuleb ravimiannust suurendada, vahetada preparaati või kasutada kombineeritud ravi.

Antibiootikumid on mikroobide, seente, loomsete ja taimsete organismide poolt toodetavad ained, millel on tugev antibakteriaalne ehk baktereid surmav või nende paljunemist takistav toime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles