Puudetoetuste määramise uus kord teeb keeruliseks perearstide elu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud sügisest hakkas kehtima uus puudetoetuste määramise kord, mis suurendas perearstide töömahtu ja vastutust.
Möödunud sügisest hakkas kehtima uus puudetoetuste määramise kord, mis suurendas perearstide töömahtu ja vastutust. Foto: Caro / Scanpix
Mullu oktoobris hakkas kehtima uus puudetoetuste määramise kord, mille järgi on perearstide hinnang puude määramise aluseks. Juhised hinnangute andmiseks ja põhimõtteline kokkulepe arstide lisatöö tasustamiseks saabusid kuid hiljem.

Perearstide seltsi esimees Ruth Kalda kirjeldas, et uue korra kohaselt tuleb perearstidel objektiivse tervisekirjelduse kõrval anda hinnang ka patsiendi igapäevasele toimetulekule.

«Hinnangute andmine põhineb eri skaaladel, samas puudub praeguseni veel lõplik rakendusjuhis selle kohta, kuidas mingit skaalat tõlgendada. Alustasime oktoobris uue süsteemiga, kuid rakendusjuhise esimene testvariant saadeti meile alles detsembri keskel,» rääkis Kalda.

Lisaks on töö Kalda sõnul varasemast pea kaks korda mahukam ja aeganõudvam.

Seda, et uus kord suurendab perearstide töömahtu, tunnistas möödunud nädalal ka sotsiaalministeerium.

«Samuti võtavad perearstid puude hindamise rollis endale ekspertarsti kohustused ning see toob kaasa vastutuse suurenemise. Seda vastutust ning töömahtu tuleb täiendavalt kompenseerida. Kindlasti ei tohi see tulla teiste patsientide arvelt,» teatas ministeerium pärast reedel toimunud kohtumist perearstidega.

Kalda avaldas lootust, et nüüd, mil ministeeriumiga on lisatöö tasustamise ja edasise koostöö osas kokku lepitud, hakkavad asjad paremuse poole liikuma ja lõpuks saavad nad ka toimiva süsteemi, mis rahuldab kõiki osapooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles