Teadlased selgitasid välja, et ilm mõjutab osa haiguste puhul valu (2)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Niisked ja vihmased ilmad muudavad pikemat aega terviseprobleemide käes kannatanute jaoks valu hullemaks, ilmnes teadusuuringus.

Inimesed, kellel on haigused, nagu artriit, fibromüalgia, migreen ja neuropaatiline valu, kannatavad sellise ilmaga 20 protsenti tõenäolisemalt valu, selgub Suurbritannia Manchesteri ülikooli teadlaste tehtud uuringust.

Kõrge õhuniiskus on kõige määravam tegur valu tasemes, selgus 2016. aastal Suurbritannias enam kui 13 000 inimeselt kogutud andmete põhjal tehtud analüüsis. Madal õhurõhk ja tugevam tuulekiirus on samuti seotud suurenenud valuga, kuid vähemal määral.

Osalejad märkisid oma sümptomid nutitelefoni rakenduses ja teadlased kasutasid GPS-andmeid konkreetsete päevade ilmastikuolude registreerimiseks. Kuivade ilmastikuolude korral esines valu kõige vähem, ehkki ei ole ilmnenud seoseid vihmasaju ega temperatuuri ja valu vahel.

Teadlased pakuvad üheks seletuseks, et ilm mõjutab tuju, mis võib halvenedes omakorda suurendada valutundlikkust.

Teadlaste arvates võib pakkuda leevendust teadmine, et ilm mõjutab valu taset – nii on viletsama enesetundega kergem leppida ja kannataja ei pea selle tekkimises süüdistama iseennast.

Artikkel ilmus esimest korda 26. oktoober 2019. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles