Algab meeste tervise heategevuskampaania «Pikema Sõpruse Päev»

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Ürituse eestvedaja pakub meestele välja ühise tegevusena koos tervisekontrolli mineku.
Ürituse eestvedaja pakub meestele välja ühise tegevusena koos tervisekontrolli mineku. Foto: Graham Oliver/PantherMedia / Graham Oliver

Sel neljapäeval, 31. oktoobril, kell 11 toimub Tallinnas, Ülemiste City Tervisemajas üle-eestilise meeste tervise kodanikualgatuse «Pikema Sõpruse Päev» avaüritus, kus Eesti meeste julgustamiseks ja müütide murdmiseks läbivad näitliku tervisekontrolli liikumise eestvedajad, arstid, ettevõtjad ja ajakirjanikud.

«Pikema Sõpruse Päev» on ettevõtja Rain Vääna ja tema sõpruskonna vabatahtlik algatus, mille eesmärk on panna mehed senisest rohkem hoolima iseenda ja sõprade tervisest, et Eesti mehed elaksid senisest kauem ja tervemana ning oleksid reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad ja vanaisad oma lastele ning lastelastele.

Novembrikuu jooksul oodatakse üle Eesti oma tervist kontrollima erinevaid sõpruskondi, töökollektiive, treening- või muid hobigruppe ning klubisid ja teisi seltskondi. Samuti kutsutakse mehi pärast ühist meditsiiniasutuse külastamist veetma oma sõpradega aktiivne päev ühistel üritustel, võistlustel, kontsertidel või muul moel, et «Pikema Sõpruse Päevast» jääks mälestus ning see kasvaks sõprade jaoks oodatud traditsiooniks iga aasta novembris. 

Foto: Monkeybusiness Images/PantherMedia / Monkeybusiness Images

«Pikema Sõpruse Päeva» partneriteks on Eesti Haigekassa ja Tartu Ülikooli kliinikumi meestekliinik ja Tervise Arengu Instituut, mis käivitavad novembrist aprillini kestva Eesti meeste tervise katseuuringu, mille tulemusena valmib meeste terviseraport. uuringu tulemusena soovitakse leida töötavaid lahendusi, kuidas meeste tervist parandada. Katseuuringus tagatakse tasuta terviskontroll kuni 3200 mehele vanuses 40–49 aastat, kellele ei ole aasta jooksul tehtud põhjalikke terviseuuringuid. Haigekassa ja meestekliiniku hinnangul on tegemist vanusevahemikuga, kus esimesed terviseprobleemid hakkavad endast märku andma, kuid kus on veel võimalik elustiili muutmisega oma tervise heaks palju ära teha.

«Pikema Sõpruse Päeva» eestvedaja ja ellukutsuja Rain Vääna: «Eesti meeste keskmine eluiga on 8,5 aastat lühem kui Eesti naistel ja näiteks 6,7 aastat lühem kui Rootsi meestel. Mina usun, et tervena elatud aastate arvu saab tõsta. Eesti mehed käivad kuni 50. eluaastani arsti juures oluliselt vähem kui naised, seega jõuavad nad arsti juurde liiga hilja, enamasti juba tõsiste ja väljakujunenud (krooniliste) haigustega. «Pikema Sõpruse Päev» on kõigile Eesti meestele, aga eriti oodatakse oma tervist kontrollima mehi justnimelt vanuserühmas 40–49 eluaastat, sest enne seda ei pruugi haigused endast märku anda. Pärast seda võib olla juba hilja, et haiguste ennetamiseks midagi ette võtta.» Enamiku meeste jaoks tähendab arstile ilmumine nõrkuse märki – ei taheta ennast näidata haavatavana. On vaja murda kuvandit, et arstil käimine teeb mehe kuidagi kehvemaks. «Üksi on arsti juures natuke igav käia ja seepärast meelitasin ma sõbrad punti. Kuid arstil käimine on vaid tunnike meie koosveedetud ja mitmete üritustega rikastatud päevast, millest on aastatega sündinud traditsioon, kus alguses osales vaid 9 meest, nüüd aga juba 17 meest,» rääkis Vääna.

«Pikema Sõpruse Päeva» raames saavad mehed teha ka arstide välja töötatud spetsiaalselt kuni 35-aastaste ja üle 35-aastaste meeste tervisekontrolli üle-Eesti järgmistes meditsiiniasutustes: SYNLAB meditsiinilabor, Medicum ja Qvalitas arstikeskuses ja TÜ kliinikum. Kõikide pakettide juurde saavad mehed arstide poolt üldised kirjalikud kommentaarid. Soovitame lisaküsimuste või normist kõrvalekallete puhul võtta arsti nõustamise, mida nimetatud asutustes saab. Täpsem info tasulise tervisekontrolli ja pakettide kohta on leitav «Pikema Sõpruse Päeva» kodulehelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles